Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Erdogan sluggar mot Nato om Afrin

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sluggar mot försvarsalliansen för bristande stöd för offensiven mot kurderna i Afrin-regionen i nordvästra Syrien.

ANNONS
|

Den turkiska offensiven, som inleddes den 20 januari, syftar till att driva bort den kurdiska YPG-milisen från regionen. Turkiet betraktar YPG som en terrorgrupp men milisen har varit en viktig samarbetspartner för USA i kampen mot IS i Syrien och Washington har varit försiktigt kritiska mot Ankara.

Av andra Nato-länder har framför allt Frankrike kritiserat offensiven, och Erdogan har surnat till.

- Hallå Nato! Med det som har hänt i Syrien, när tänker ni komma och stå vid vår sida? frågar han i ett tal till anhängare utanför Istanbul.

ANNONS

Turkiet gick med i Nato redan 1952.

Erdogan fördömer Washington för att ha rustat YPG med stora mängder vapen, och noterar även att Ankara tidigare lojalt ställt upp med soldater till Natoinsatser, i bland annat Afghanistan.

- Vi trakasseras ständigt av terrorgrupper vid våra gränser. Tyvärr har det hittills inte hörts ett positivt ord eller röst, klagar Erdogan.

TT-AFP

Fakta: Turkiets offensiv mot Afrin

Turkiet och turkstödda syriska rebeller inledde angreppet mot Afrin i nordvästra Syrien den 20 januari 2018. Insatsen har fått namnet "operation olivkvist".

Afrin är en av tre kantoner i ett område i nordvästra Syrien som står under halvautonomt kurdiskt styre sedan 2013.

Det turkiska angreppet riktar sig mot den kurdiska YPG-milisen, som enligt Ankara är samma sak som PKK-gerillan, vilken under årtionden har gjort uppror mot den turkiska regeringen. PKK är terrorstämplat av USA, EU och Turkiet. Men YPG har också samarbetat nära med USA i kampen mot extremiströrelsen IS i Syrien – ofta under den kurdisk-arabiska alliansen SDF:s flagga.

FN beräknar att 10000-tals människor flytt striderna i Afrin. Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, uppgav på torsdagen att totalt 737 stridande dödats sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv.

Av de dödade har 391 krävts bland turkiska soldater och allierad milis och 346 på den kurdiska sidan, enligt SOHR. Ankara har medgett 42 stupade turkiska soldater. Det är oklart hur många civila som dödats.

Källor: AFP, Reuters

ANNONS