Emmas familj tillbringade natten i ett klassrum på Rhodos

Emma Gustavsson Sandwall med familj fick tio minuter på sig att hinna med bussen som evakuerade dem från semesterhotellet på Rhodos. Natten tillbringade de på golvet i ett klassrum. Dagen efter får de besked om att de ska åka tillbaka.
– Vi är väldigt skärrade allihop, säger hon när GP pratar med henne på bussen på väg tillbaka till hotellet.

ANNONS
|

Vad som skulle bli en veckas solsemester på Rhodos har inte börjat som det var tänkt för Emma Gustavsson Sandwall med familj.

När GP når henne sitter familjen på en buss på väg tillbaka till semesterhotellet i Pefkos på östra Rhodos, efter att ha tillbringat natten på ett evakueringscenter: ett klassrum 30 minuters bilväg därifrån.

– Det var en volontär på plats som sa att vi ska åka tillbaka, men det känns inte jättebra med tanke på att det fortfarande brinner, säger hon.

Familjen anlände till ön på torsdagen, men redan dagen efter kände de av lukten av branden som spred sig i närområdet.

ANNONS

– Det började med att det kom väldigt mycket rök bakom ett berg och det luktade väldigt mycket brandrök. Sedan på kvällen kom det fruktansvärt mycket aska, elektriciteten försvann och vattnet stängdes av till och från. Det har varit en fruktansvärd situation, säger Emma.

Evakuerades mitt i natten

På lördagen var brandröken ännu kraftigare i området berättar hon. Elen var borta i stort sett hela dagen.

Vid midnatt gick brandlarmet igång och då fick de även sms från de grekiska myndigheterna att man evakuerade området.

– Det blev nästan lite panik för vi hade bara tio minuter på oss. Vi kunde inte ta med oss någonting, säger Emma.

Omkring 1 200 personer evakuerades från områdena Kalathos, Lindos, och Pefkos under lördagsnatten, rapporterar grekiska Skai television. Totalt uppges cirka 30 000 människor ha evakuerats från de brandhärjade områdena. Av dem är knappt 300 svenskar.

Emma Gustavsson Sandwall beskriver hur människor stod längs vägen och försökte åka med när de fulla evakueringsbussarna passerade. Efter att först ha fått byta buss blev familjen till slut avsläppta vid en skola i Archangelos som användes som evakueringscenter.

– De grekiska volontärerna har gjort ett fantastiskt jobb och tagit hand om oss. De har ordnat mat och frågat om vi behövt någonting. Vi fick ju sova på golvet men det får man räkna med när det är så här, säger hon.

ANNONS
Räddningshelikopter över en strand på Rhodos.
Räddningshelikopter över en strand på Rhodos. Bild: Argyris Mantikos

Fick inte kontakt med resebolaget

Natten blev sömnlös. En bild som Emma publicerat i sina sociala medier visar hur människor ligger på ett hårt stengolv mellan bänkar och stolar i salen.

– Vi är alla skärrade. Våra tonåringar var oroliga och rädda. De har mått jättedåligt och gråtigt jättemycket, säger hon och fortsätter:

– Det tuffaste har varit att vi inte har fått någon hjälp från Tui. Vi inte har fått någon information alls. Och trots att vi har legat på själva har de bara hänvisat till grekiska myndigheter och en Twitter-tråd på grekiska. Jag har inte ens Twitter, säger Emma.

Nu är familjen tillbaka på hotellet i Pefkos, som vad det verkar inte har påverkats direkt av branden. Hur länge de ska stanna där vet de inte. Men för Emma Gustavsson Sandwall är semestern mer eller mindre förstörd.

– Vi vill ju helst åka hem. Vi vill inte stanna här mer. Vi har haft tre dagar nu som bara känns fruktansvärda.

Utrikesdepartementet uppmanar svenskar som befinner sig på Rhodos att skriva upp sig på den så kallade ”svensklistan”.

”Svenskar på plats uppmanas att följa lokala myndigheters råd och anvisningar, hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen via ambassadens reseinformation på Swedenabroad.se eller i appen UD Resklar, kontakta oroliga anhöriga och anmäla sig till den så kallade svensklistan. Vid behov – kontakta sin researrangör eller försäkringsbolag vid praktiska frågor om resor eller boende”, skriver UD:s presskommunikatör Klara Höök, till Expressen.

ANNONS
Entrén till en idrottshall dit personer evakuerats.
Entrén till en idrottshall dit personer evakuerats. Bild: Argyris Mantikos

Folk övernattar i hotellobbys och på flygplatsen

Många av de evakuerade hamnar i Rhodos stad, som ligger på norra delen av ön. Hedda Andreasson från Malmö jobbar för ett mindre resebolag i stan, och trots att hon befinner sig långt från branden märker hon av effekterna av den.

– Vi har märkt av att det senaste dygnet har kommit väldigt mycket folk till Rhodos stad. Men det är högsäsong här och fullbokat överallt, så folk sover i lobbys. När vi var på flygplatsen igår låg det folk på golvet som hade övernattat där, säger hon.

Hon berättar att man i övrigt inte påverkats speciellt mycket av bränderna, mer än att det är strömavbrott till och från.

Hedda Andreasson.
Hedda Andreasson.

– Här i Rhodos stad finns det ingen anledning att oroa sig i nuläget utan det är ju mer söderut på ön. Det ska gå väldigt långt innan det drabbar oss. Men vi håller oss ständigt uppdaterade.

Hedda Andreasson berättar att flera insamlingar har startats för att finansiera volontärarbetet och att lokalbefolkningen samt de som jobbar på ön hjälps åt för att försöka göra situationen bättre.

– Det är jättemånga som bidrar med det de kan just nu, men alla rum och lägenheter är fyllda så folk får klämma ihop sig för att alla ska få plats. Det är jättejobbigt att se alla som har blivit drabbade och att det är tråkigt att det ska bli så här.

ANNONS

Tui: Svårt att evakuera på ett bra sätt

Tui har 2 500 resenärer på ön och har evakuerat 80 som befinner sig söder om området Lindos.

– Det är fortsatt relativt tufft läge på ön. Vi har arbetat hela kvällen och natten igår med att evakuera de människor som befinner sig på den sydöstra delen av ön där det brinner. Det har varit svårt att evakuera folk på ett bra sätt i och med att vägar har varit avstängda, men vi har tagit folk till olika typer av evakueringscenter. Utifrån dem ska vi sedan flytta de här gästerna till hotell, säger Adam Györki, nordisk kommunikationschef på Tui.

Bolaget har också beslutat att ställa in alla flyg till Rhodos från samtliga europeiska marknader för att få loss fler hotellrum till evakuerade gäster. I nuläget finns ingen plan att erbjuda tidigare flyg hem för drabbade resenärer.

– Vi kommer fortsätta att flyga ner flygplanen tomma för att hämta hem folk enligt ordinarie planering.

Adam Györki kan inte svara på varför man har skickat tillbaka turister till just hotellet i Pefkos, men säger att man i vissa fall har kört tillbaka evakuerade.

– Det har funnits vissa fall där man har evakuerat hotell och där människor lämnat kvar resväskor och pass eller liknande, där man vill att de ska åka tillbaka dit, eller att de ska åka tillbaka dit och hämta saker.

ANNONS

Enligt Adam Györki har man kommunicerat löpande med sina resenärer som befinner sig på ön, men att det dåliga telefonnätet försvårat arbetet.

– Vi har fullt med personal på plats som jobbar intensivt och vi kommunicerar genom sms-utskick till alla precis vad som gäller, var man ska befinna sig och så vidare. En av utmaningarna är att det är problem med telefonnätet på ön. Men rekommendationen är att följa de grekiska myndigheterna som har personal på plats som jobbar i de olika uppsamlingsområdena.

Om man som kund känner att man inte få kontakt med er, hur ska man göra?

– Det enklaste är att vända sig till vår kundtjänst via Facebook och telefon.

Men om man då inte får något svar från er?

– Man kan förvänta sig att vi kommer att kontakta alla kunder löpande med vad som gäller från och med nu och framåt.

LÄS MER:Rhodos eldhärjas – över 40 grader väntas på söndagen

LÄS MER:Myndigheter uppmanar till evakuering i delar av Rhodos

LÄS MER:Resebolag ställer in resor till Rhodos

LÄS MER:Fick lämna sitt hem på Rhodos: "Skrämmande"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS