Emelies kvarter i Hongkong: "Som en krigszon"

Studenten Emelie Fransson skulle byta Göteborg mot Hongkong under en termin. Men sedan hon anlände har våldet eskalerat och nu är hennes skola stängd. Emelie bor bara en gata från det belägrade universitetet Polytechnic.
– Demonstranterna ber hela tiden om ursäkt för vad de orsakar och säger "vi gör det för att vi är rädda".

ANNONS
|

Än syns ingen ände på protesterna och de våldsamma sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis i Hongkong. Mycket fokus ligger nu på de hundratalet aktivister på Polytechnic University som fyra dygn i rad belägrats av polisen.

– Även om vi ger upp kommer de att sätta oss i fängelse. Det verkar som att vi har två alternativ, men vi har faktiskt bara ett, vilket är fängelse, säger en av aktivisterna.

26-åriga Emelie Fransson studerar till personalvetare på Göteborgs universitet men har tagit en utbytestermin på City University i Hongkong. Hon bor bara en gata från Polytechnic University och har haft kravallpolis patrullerande utanför porten dagligen.

ANNONS

– Och tårgas har legat som ett täcke i luften. Gatorna i vårt kvarter är som en krigszon just nu, gatsten och olika typer av föremål ligger längs med vägarna, säger hon.

LÄS MER:Hongkongprotester stoppar tennisturnering

LÄS MER:Demokratiaktivister attackerade i Hongkong

På filmen syns en bro som går mellan universitetet och skolans campus. "Det har funnits möjlighet att bo på campus för studenter som egentligen inte gjorde det, om det skulle vara svårigheter att komma hem, och skolan bistod med bussar till olika områden om det skulle bli problem", berättar Emelie.

Militär med tårgas

Samtliga universitet i Hongkong håller nu stängt. Under måndagskvällen hörde Emelie och hennes vänner smällar när de satt inne och studerade. De tog sig upp på sitt hustak och bevittnade därifrån en konfrontation mellan polisen som sprutade tårgas och demonstranter med bensinbomber.

– Efter en stund kom en stor militärbil i plåt som körde rakt mot demonstranterna så de sprang och kastade sig åt olika håll. En militär sköt tårgas genom ett hål i taket.

Demonstranterna rör sig snabbt från en plats till en annan

Våldsamheterna har trappats upp sedan i början av förra veckan, då en aktivist sköts av polis, en man sattes i brand och stadens finansdistrikt fylldes med tårgas mitt under arbetsdagen. En polis har också skjutits med pilbåge.

Skolor har sedan dess stängt, tåglinjer störts och stora vägar har blockerats.

ANNONS

– Demonstranterna rör sig snabbt från en plats till en annan. "Var som vatten, flytande", skriver de. De jobbar organiserat och blockerar den ena gatan efter den andra vilket gör att det kan vara svårt att ta sig till olika platser, berättar Emelie.

Hon känner obehag över att bo i ett utsatt område men är i övrigt inte rädd.

– Demonstranterna ber hela tiden om ursäkt för vad de orsakar och säger att "vi gör det för att vi är rädda". Det skulle vara farligt att hamna i ett upplopp, men om man följer appar och lokala nyhetssidor är det lätt att hålla sig undan.

LÄS MER:Tårgas och vattenkanoner i Hongkong

LÄS MER:Tusentals statligt anställda demonstrerar i Hongkong

Livet rullar på

Emelie bekräftar bilden av att majoriteten av Hongkongborna står bakom protesterna och att folk i alla åldrar deltar i fredliga demonstrationer.

– Lokala invånare ser att vi inte är härifrån och kommer gärna fram, särskilt nu när det varit så turbulent, och berättar om ett Hongkong som tidigare varit väldigt tryggt men som nu blivit farligt, säger hon.

Parallellt med våldsamheterna rullar livet på som vanligt.

– Något kvarter bort från ett upplopp kan det vara som att inget hänt, folk sitter på uteserveringar och bilar tar sig fram, säger Emelie.

ANNONS

Under helgen syntes kinesiska soldater städa upp bråte på Hongkongs gator, vilket har lett till spekulationer om att Kina kan vara redo att sätta in militären för att få ett slut på krisen i ett av världens största finansiella nav.

Och det är just Kinas inblandning i Hongkong som har eldat på protesterna. De utlöstes i juni av ett lagförslag om att möjliggöra utlämningar av brottsanklagade Hongkongbor till Fastlandskina. Lagförslaget drogs tillbaka i september, medan protesterna har breddats för att kräva större demokratiska friheter.

Fakta: Demonstranternas krav

Emelie Fransson berättar att demonstranterna har en lista på fem krav. Enligt bloggen InBeijing består kraven av följande punkter:

• Fullt och slutgiltigt tillbakadragande av utlämningsavtalet med Kina

• Omdefinition av protesterna 12 juni från ”upplopp”

• Släpp alla arresterade demonstranter fria

• Skapa en oberoende utredningskommission för händelseförloppet under protesterna

• Upplös det nuvarande parlamentet och inför genuin allmän rösträtt

LÄS MER:Nya våldsamheter i Hongkong

LÄS MER:Protester mot våld och för Kina i Hongkong

ANNONS