Elva döda i synagogskjutning – misstänkt gripen

En ensam gärningsman sköt ihjäl elva människor i en synagoga i Pittsburgh innan han själv skottskadades i en eldstrid med polisen. Skytten har tidigare gjort antisemitiska inlägg i sociala medier och polisen utreder massmordet i Pittsburgh i Pennsylvania som ett hatbrott.

ANNONS
|

Larmet om skottlossning kom in till polisen strax innan klockan 10, lokal tid. Synagogan var vid tidpunkten välfylld av besökare för lördagens sabbatsfirande.

En person med pistol gick då in i synagogan för att därefter ha öppnat eld. Enligt den lokala CBS-kanalen KDKA:s uppgifter skrek mannen "Alla judar måste dö" och andra antisemitiska slagord när han klev in och började skjuta omkring sig.

När polis kom platsen ska gärningsmannen ha skjutit emot dem och tvingat polismännen att ta skydd bakom sina fordon. Flera poliser skadades då.

Tros ha agerat ensam

Elva personer dödades i attacken. Utöver det vårdas sex personer på sjukhus, utöver gärningsmannen. Av dessa ska fyra vara poliser.

ANNONS

– Det är en fruktansvärd brottsplats, en av de värsta jag har sett och jag har varit med vid flygplanskrascher, sa Pittsburghs säkerhetschef Wendell Hissrich vid en presskonferens.

Gärningsmannen är enligt polisen 46-årige Robert Bowers, bosatt i Pittsburgh. Han tros ha agerat ensam när han öppnade eld, beväpnad med ett gevär och tre pistoler.

I ett inlägg i sociala medier tidigare under lördagen ska Bowers ha skrivit : "HIAS vill ta hit inkräktare som mördar vårt folk. Jag kan inte stå passiv och se mitt folk slaktas. Åt helvete med vad ni tycker. Jag går in", rapporterar flera medier.

HIAS är en organisation som bland annat hjälper judiska flyktingar att ta sig till USA.

"Kan leda till dödsstraff"

När USA:s president Donald Trump kommenterade händelsen på en extrainkallad pressträff sa han att något måste göras åt det hat som florerar i landet. Han menade också att landets liberala vapenlagar hade lite att göra med det aktuella dådet.

– Om det hade funnits beväpnade vakter inne i synagogan så hade resultatet blivit ett annat, sa han.

USA:s justitieminister Jeff Sessions säger i ett uttalande att den skyldige kommer att åtalas för hatbrott och andra rubriceringar som kan leda till dödsstraff.

Synagogan drivs av en församling som heter Tree of life. Många människor var på plats för att fira sabbat, enligt KDKA. Polisen har fått samtal inifrån byggnaden från personer som har tagit skydd.

ANNONS

Squirrell Hill är ett område som har, och som traditionellt har haft, en stor judisk befolkning.

ANNONS