Enligt djurorganisationen WWF finns det färre än 52 000 elefanter som lever vilt i 13 olika länder i Asien. Och de får allt mindre plats att leva på.
Enligt djurorganisationen WWF finns det färre än 52 000 elefanter som lever vilt i 13 olika länder i Asien. Och de får allt mindre plats att leva på. Bild: Rich Pedroncelli

Elefanters livsmiljöer försvinner i Asien

Elefanter har förlorat nästan två tredjedelar av sin livsmiljö i Asien, visar en ny studie. Det är resultatet av en långvarig utökning av jordbruk, infrastruktur och avskogning.

ANNONS
|

Allt mer skog och gräsmark försvinner i Asien, vilket innebär att viktiga livsmiljöer för djur reduceras.

En ny studie som publicerats i tidskriften Scientific Exports visar att över 64 procent av de asiatiska elefanternas livsmiljöer har försvunnit under de senaste 300 åren. Det motsvarar runt 3,3 miljoner kvadratkilometer land som elefanterna en gång kunnat ströva över, rapporterar CNN.

Sedan den europeiska koloniseringen av kontinenten har avverkning, vägbyggen, resursutvinning och jordbruk blivit allt mer högintensivt. Och i dag fortsätter människor att expandera sina ekonomiska verksamheter, liksom sina egna bostadsområden, vilket minskar de vilda utrymmena som finns.

Förlusten av livsmiljöer innebär också att elefanter migrerar från sina vanliga territorier, vilket skapar "utmaningar för mänskliga samhällen som har liten erfarenhet av elefanter", uppger studien.

ANNONS

94 procent av elefanters livsmiljöer i Kina har försvunnit

Enligt studien har den största minskningen av elefanternas livsmiljöer skett i Kina. Där har så mycket som 94 procent av den lämpliga marken gått förlorad mellan år 1700 och 2015. Indien ligger inte långt efter, där elefanterna förlorat 86 procent av sina livsmiljöer.

Men den största vilda populationen av asiatiska elefanter återfinns fortfarande i Indien och i Sri Lanka.

– Att återställa dessa livsmiljöer betyder inte nödvändigtvis att de ska hållas statiska. Istället måste vi bättre förstå människors roller, så som lantbrukare på landsbygden och ursprungsbefolkningar, som ofta är marginaliserade i de ekonomiska system som införts, säger Shermin de Silva, en biolog och naturvårdsforskare som lett studien tillsammans med flera andra experter, till CNN.

– Vi måste också tänka på hur denna dynamik kan upprätthållas på ett hållbart sätt, med tanke på den nuvarande och framtida befolkningsmängden samt klimatförändringarna.

Förlust av livsmiljöer innebär också att elefanter migrerar från sina vanliga territorier, vilket skapar "utmaningar för mänskliga samhällen som har liten erfarenhet av elefanter", sa studien.

Den asiatiska elefanten är en utrotningshotad art. Enligt djurorganisationen WWF finns det färre än 52 000 elefanter som lever vilt i 13 olika länder i Asien.

LÄS MER:Indiskt tempel ersätter levande elefant med robot

LÄS MER:”Kokainflodhäst” död – blev påkörd av bil i Colombia

LÄS MER:Fler vill ha sköldpaddor som husdjur – nu ökar tjuvjakten

ANNONS