Rök i Khartum den 7 juni, efter att ett tidigare försök till eldupphör hade avslutats. Arkivbild.
Rök i Khartum den 7 juni, efter att ett tidigare försök till eldupphör hade avslutats. Arkivbild. Bild: AP/TT

Eldupphör över i Sudan – strider inom minuter

Tre dagars eldupphör i Sudan fick ett tvärt slut på onsdagsmorgonen. När den formellt avslutades tog det bara några minuter innan artillerield dundrade i huvudstaden Khartum.

ANNONS

Eldupphöret skulle gälla till klockan sex på morgonen. Invånare i Khartums systerstad Omdurman vittnar om att artilleribeskjutning drog igång från olika håll i Khartum nästan omgående.

Militärens stridsflygplan flög sedan lågt över huvudstadsområdet, enligt vittnesmålen.

Eldupphöret hade förhandlats fram med hjälp av Saudiarabien och USA. Det är ett i raden av försök att få stopp på de omfattande våldsamheterna. På tisdagskvällen startade en storbrand i den sudanesiska säkerhetstjänstens högkvarter i huvudstaden – varpå de stridande sidorna anklagade varandra för att ha orsakat den.

Fler än 2,5 miljoner människor beräknas ha flytt sina hem med anledning av de omfattande striderna i Sudan, dels i Khartum-regionen, dels i Darfur i syd. Konflikten, som har pågått sedan mitten av april, står mellan den reguljära armén och de paramilitära RSF-styrkorna. De militära fraktionernas respektive ledare har kuppat till sig makten i Sudan, men sedan blivit oense om hur landet bör styras, och av vem.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS