Egypten har bombat med flyg i Libyen

Beväpnade män sköt ihjäl minst 28 kristna kopter på bussfärd i Minyaprovinsen i Egypten. Under lördagen tog IS på sig dådet, uppger AP. Egyptens flygvapen svarade med flygräder mot extremistläger i Libyen.

ANNONS
|
Det egyptiska flygvapnet har attackerat extremistbaser i Libyen, som ett gensvar på fredagens attack mot kristna kopter, där minst 26 personer sköts till döds och ett tjugotal skadades. Ett dåd som Islamiska Staten (IS) under lördagen tar på sig, enligt AP.

På fredagkvällen meddelade presidenten Abd al-Fattah al-Sisii ett tv-tal till folket att egyptiska styrkor angripit ett jihadistiskt träningsläger.

– Egypten kommer inte att tveka att slå till mot terrorläger var som helst, i landet och utanför det.

Även libyska styrkor deltog i flygräderna, som efterföljdes av markoperationer.

Minst 28 dödades

En koptisk grupp var på fredagen på väg till S:t Samuelklostret drygt 20 mil söder om Kairo. Enligt ögonvittnen stoppades fordonen som kopterna färdades i, bland annat en buss, av maskerade män som öppnade eld.

Mördarna dök upp och försvann i tre flakbilar på ökenvägen. Med kulor från automatvapen perforerade de bussen vars glasrutor splittrades. På mediespridda telefonbilder syns utspridda offer som uppenbarligen skjutits i sanden runt bussen.

ANNONS

Många av de döda är barn, enligt landets hälsodepartement. Runt 25 personer skadades också i attacken.

Påven fördömer

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi ville under tv-talet inte berätta var flygrädern gjordes, men kort därpå uppgav statstelevisionen att hämndaktionerna skett i libyska staden Derna.

Påve Franciskus fördömde det blodiga terrordådet mot kopterna som "barbariskt" och manade till försoning i Egypten.

Även den amerikanska presidenten, Donald Trump, har uttryckt stöd för Kairo.

"Den här skoningslösa slakten av kristna i Egypten sliter på våra hjärtan och tynger våra själar", sa Donald Trump uppger Reuters.

Hårt drabbad minoritet

Kristna kopter är hårt drabbade av förföljelser från sunnimuslimska extremistgrupper, som genomfört flera dödliga attacker. Sedan december har 74 kopter dödats i bombdåd mot kyrkor i Kairo, Alexandria och Tanta. Med fredagens dåd uppgår antalet dödsoffer till över 100.

ANNONS