Efter Trumps utspel - Ford flyttar hem fabriken

Efter Donalds Trump utspel mot att amerikanska biltillverkare har sina fabriker utanför USA:s gränser kommer nu beskedet från Ford Motors: Den planerade jättefabriken Mexiko läggs på is och istället satsar Ford hundratals miljoner dollar på att bygga ut sin fabrik i Michigan i USA.

ANNONS
|

USA:s kommande president Donald Trump har riktat hård kritik mot att amerikanska biltillverkare inte bygger sina bilar i USA och istället flyttar produktionen utomlands.

Under tisdagen meddelade Ford att företaget avbryter sina planer på att anlägga en jättefabrik i San Luis Potosi i Mexiko. En fabrik biljätten tidigare planerat att investera 1,6 miljarder dollar på att bygga.

Satsar i USA

Istället uppger Ford att man kommer att satsa 700 miljoner dollar på att bygga ut sin Flat Rock-fabrik i Michigan i USA. En satsningen som uppges kunna skapa 700 nya arbetstillfällen.

Fords vd Mark Fieldsuppgav under tisdagen enligt Reuters att de ändrade planerna delvis beror på att företaget vill utnyttja kapaciteten vid sina befintliga fabriker i så hög utsträckning som möjligt. Men Fields uppger också att svikande försäljningssiffror för modellerna Ford Focus och Ford Fusion bidragit till beslutet att stoppa planerna på den nya fabriken i Mexiko.

ANNONS

Under en presskonferensen, som hölls vid fabriken i Michigan, sa Mark Fields också under tisdagen att DonaldTrumps uttalade framtidstankar påverkat företagets beslut, rapporterar Fox News.

Ford, som är USA:s näst största biltillverkare efter General Motors, har fått hård kritik för sina Mexikoplaner av den blivande presidenten Donald Trump.

Trump har bland annat hotat om högreimportavgifter på bilar som skulle ha tillverkats i den planerade fabriken.

Trump uppges ha påverkat beslutet

Donald Trump lovade vid upprepade tillfällen under sin presidentvalskampanj att strida för att flytta tillbaka produktionen av amerikanska produkter till USA - och därmed även flytta tillbaka arbeten till landet.

Trump har även kritiserat biltillverkaren General Motors för att tillverka bilar i Mexiko för att senare sälja dem i USA. "Tillverka i USA eller betala höga gränsskatter", har Trump bland annat skrivit på Twitter.

Enligt Reuters informerades Donald Trump om Fords beslut gällande fabriken i Mexikounder tisdagsmorgonen.

Representanter inom Ford bekräftar attbeslutet har influerats av Trumps planer på lägre skatter för amerikanska biltillverkare. Det ska däremot det inte ha skett några förhandlingar mellan Ford och den blivande presidentens stab gällande beslutet att inte bygga fabriken.

ANNONS