Turkiet får köpa 40 nya F-16 stridsflygplan av USA efter ratificeringen av Sveriges Natoansökan. Arkivbild.
Turkiet får köpa 40 nya F-16 stridsflygplan av USA efter ratificeringen av Sveriges Natoansökan. Arkivbild. Bild: Staff Sgt. Heather Ley via AP/TT

Efter Natokravet: USA säljer F16 till Turkiet

USA ska sälja stridsflygplanen F-16 till Turkiet – som svar på att landet har ratificerat Sveriges Natointräde. Godkännandet kom efter att signerade papper på Turkiets beslut blixtflugits till USA.

ANNONS
|

Natomedlemmen Turkiet har länge velat uppgradera sin F-16-flotta och har gång efter gång kopplat ihop ett Natointräde för Sverige med krav på tillåtelse av USA att få köpa nya plan.

Försäljningen har länge varit en omdebatterad fråga i USA. Flera ledande kongressledamöter har oroats av hur Turkiet ska använda dem mot sina grannländer. En punkt har varit Turkiets flygattacker på kurdiska miliser i norra Syrien som har arbetat med USA för att bekämpa terrorgruppen IS.

Flögs till New York

En handfull kongressledamöter krävde att själva få se pappren till Sveriges ratificering, undertecknade av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan innan de godkände affären. Dokumenten flögs också, efter en begäran av USA:s utrikesdepartement, till New York i fredags, enligt uppgifter till The New York Times. UD skickade sedan personal som tog dem från New York vidare till Washington där de granskades.

ANNONS

Bara timmar senare kom beskedet:

Vita huset hade gett sitt godkännande till försäljningen av 40 nya F-16-plan och utrustning för att modernisera Turkiets nuvarande F16-flotta med 79 plan, efter det att kongressen först gett klartecken.

Oro kvarstår

Demokraten Ben Cardin, ordförande för senatens utrikesutskott, kommenterade oron efter att beslutet fattats.

Trots att det kvarstår viss oro kring Turkiets agerande har han godkänt försäljningen baserat på Turkiets åtaganden att förbättra det.

– Mitt godkännande av Turkiets begäran att köpa F-16 flygplan har varit villkorat av turkiskt godkännande av Sveriges Natomedlemskap. Men missförstå mig inte: det här var inget beslut jag fattade lättvindigt, säger Cardin i en video publicerad på X.

ANNONS