Den republikanska presidentaspiranten och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, fotograferad på sin valvaka i Iowa under natten till tisdagen.
Den republikanska presidentaspiranten och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, fotograferad på sin valvaka i Iowa under natten till tisdagen. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT

Efter Iowa: Kan Haley hota Trump i New Hampshire?

Med Donald Trumps Iowaseger i ryggen drar USA:s primärvalsturné vidare till New Hampshire – där Nikki Haley kan göra en framryckning.
– New Hampshires republikaner har alltid tyckt ganska illa om Trump, säger statsvetaren Chris Galdieri.

ANNONS
|

Hej då Iowa – hej New Hampshire! I nästa vecka hålls USA:s första primärval i delstaten i nordost. Där, liksom i övriga landet, leder expresident Trump i opinionen på den republikanska sidan, men hans övertag är betydligt mindre.

– Den riktning Trump tagit partiet i, med högljutt fokus på sociala frågor som abort, går inte hem hos republikaner här. De är mer intresserade av låga skatter och avregleringar, förklarar Galdieri, professor i statsvetenskap vid Saint Anselm College i delstaten.

Mjuk ton

Med det sagt tror han ändå att Trump, med ett stöd på 43 procent i delstaten, kommer att vinna Republikanernas fajt där. Men om den tidigare FN-ambassadören Haley ska överraska någonstans så är det i New Hampshire.

ANNONS

– Hon är omtyckt här. Hon har hållit en massa valmöten och varit ute på landsbygden, nära gränserna till Vermont och Kanada, dit andra inte åker, säger Galdieri om Nikki Haley, som kom på tredje plats i måndagens nomineringsmöten i Iowa.

– Dessutom har hon en mjukare ton än Chris Christie, som påstod att alla som röstar på Trump är stollar. Haleys argument går ut på att hon är mer valbar eftersom Trump är impopulär hos stora delar av befolkningen.

Utleda väljare

New Jerseys exguvernör Christie kastade in handduken före Iowa. Men han har fortfarande ett stöd på 11 procent i New Hampshire. Om han ställer sig bakom Haley, som i dag samlar drygt 29 procent av sympatierna där, närmar hon sig Trump.

På sin valvaka i Iowa framhöll Haley att hon kan vara en räddning för väljare.

– Jag är er sista chans att stoppa mardrömmen Trump-Biden, sade hon enligt CNN.

Haleys kampanj i New Hampshire har hyllats av bedömare, men det finns också mindre smickrande skäl till att hon är i strålkastarljuset: väljarna är redan uttråkade, enligt Galdieri.

– De är trötta på Trump och Biden, och nu verkar vi ha elva månader med dem framför oss. Och Ron DeSantis är inte på agendan, han har knappt varit här.

ANNONS

Ur Haleys perspektiv är det dock bra om DeSantis är kvar i kampen. Detta eftersom han lockar samma väljargrupp som Trump och därmed urholkar expresidentens stöd.

En fajt?

Skulle Haley segra i New Hampshire ändras dynamiken i valprocessen, som syftar till att vaska fram en presidentkandidat som kan utses på Republikanernas konvent i sommar. Premiärvalet i nordost handlar ytterst om huruvida Trump redan har kandidaturen i sin hand – eller om det kan bli en strid.

– Får Trump 40 procent eller lägre ändras tonläget. Landar han på 50-60 procent är det svårt att säga något annat än att nomineringen är hans.

Den republikanska presidentaspiranten och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley på sin valvaka i Iowa under natten till tisdagen.
Den republikanska presidentaspiranten och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley på sin valvaka i Iowa under natten till tisdagen. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT
Den republikanske expresidenten Donald Trump, fotograferad efter sin storseger i Iowas nomineringsmöten.
Den republikanske expresidenten Donald Trump, fotograferad efter sin storseger i Iowas nomineringsmöten. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

Fakta: Opinionsläget inför New Hampshire

Republikanska väljares stöd i procent för partiets presidentaspiranter i New Hampshire, inför primärvalet där som hålls den 23 januari. Inom parentes redovisas det nationella opinionsstödet och därefter, utan parentes, resultatet i Iowas nomineringsmöte.

Donald Trump, affärsman och expresident: 43,5 (61,4) 51

Nikki Haley, tidigare FN-ambassadör och guvernör: 29,3 (12) 19,1

Ron DeSantis, Floridaguvernör: 6,5 (10,7) 21,2

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Fakta: Nikki Haley

Född 1972 i Bamberg, South Carolina, då med namnet Nimrata Randhawa.

Lanserade sin presidentkandidatur i februari i fjol. Beskrivs allmänt som kunnig, har fått gott betyg för sin kampanj och sina debattframträdanden. Ett undantag är den fadäs hon gjorde nyligen, när hon inte omedelbart pekade ut slaveriet som orsak till USA:s inbördeskrig.

Var USA:s FN-ambassadör från januari 2017 till slutet av 2018, utsedd av dåvarande presidenten Donald Trump.

Var 2011–2017 delstaten South Carolinas första kvinnliga och första indisk-amerikanska guvernör (hennes föräldrar invandrade från Punjab i Indien). Som guvernör ledde hon ett tvärpolitiskt initiativ för att sydstatsflaggan, som vissa uppfattar som en symbol för rasism, togs ner från delstatsparlamentet.

Revisorn Haley har tidigare arbetat med återvinning samt verkat i familjens klädföretag. Hon satt i South Carolinas delstatskongress mellan 2005 och 2011.

Gift med Michael Haley. Paret har två barn.

ANNONS