Drottning Margrethe 40 år på tronen

ANNONS
|

Margrethe blev Danmarks första regerande drottning på närmare 600 år.

Det danska kungahuset är omtyckt av folket. Men så har det också i stort sett varit förskonat från skandaler. Det har förekommit propåer om att drottningen borde abdikera till förmån för kronprins Frederik. Men så blir det nog inte. Drottningen sade för några år sedan:

–Jag sitter kvar tills jag trillar av pinnen.

Hon säger i dag att det varma mottagande hon fick för 40 år sedan verkligen hjälpt henne.

Inget tal om en motvillig monark här inte.

Konstnär

ANNONS

Men så har hon en mängd intressen vid sidan av sina plikter som regent. Drottning Margrethe är en erkänd konstnär. Hennes konstnärskap tog fart sedan hon läst JRR Tolkiens Sagan om ringen i början av 70-talet.

–Då fick jag något av en uppenbarelse och var tvungen att försöka illustrera de landskap som Tolkien beskrev, har hon tidigare berättat.

Så blev också. Drottningen har illustrerat en dansk utgåva av boken.

Hon försöker få tid varje vecka till att måla. Numera blir det i akryl.

–Jag är inte professionell, för det är inte mitt yrke. Men jag kallar mig inte för amatör, har hon sagt.

Textilier

Kyrkotextilier är ett annat av hennes stora intressen. Hon har bland annat gjort mässhakar till Fredensborgs slottskyrka och Århus domkyrka.

Det har alltid varit en officiell hemlighet att drottningen är storrökare. 2006 väckte hennes rökande så stor debatt att kungahuset gick ut med ett meddelande om att drottningen i fortsättningen inte tänkte röka offentligt.

–Men jag är alltså rökare. Det är ingen hemlighet. Jag röker.

ANNONS

Det blev majestätets kommentar vid en presskonferens i samband med 70-årsdagen den 16 april förra året.

Om Margrethe inte blivit drottning hade hon, enligt egen utsago, förmodligen suttit som arkeolog på något dammigt kontor. Intresset grundlade hon tidigt vid kontakter med sin morfar, kung GustafVI Adolf.

MargretheII efterträdde sin far FredrikIX 1972. Hon var äldst i syskonskaran, som bara bestod av flickor, vilket innebar att lagen om tronföljd i Danmark fick ändras.

Hennes mor drottning Ingrid var faster till kung CarlXVI Gustaf. Margrethe är därmed kusin med den svenske kungen. Förhållandet mellan dem har alltid varit gott.

Den drottning Margrethe av Danmark som hade ordningsnummer I levde på 1300-talet, under Kalmarunionens tid och var därför också drottning över Sverige. Hon var dotter till Valdemar Atterdag.

(TT-Ritzau)

ANNONS