Drottning Elizabeth II är död – så reagerar världen

Efter 70 år på tronen har drottning Elizabeth II dött 96 år gammal.
Hon sörjs nu runtom hela världen.
”Tillsammans med resten av nationen är jag otroligt ledsen”, skriver Sir Elton John i ett uttalande.

ANNONS
|

Under torsdagen kom beskedet från Buckingham Palace att drottning Elizabeth II har dött 96 år gammal. Hon satt på tronen i 70 år och är därmed den längst regerande monarken i Storbritanniens historia.

Hennes bortgång innebär att prins Charles av Wales blir kung Charles III. Under torsdagskvällen uttalar han sig med anledning av sin mors bortgång rapporterar flera medier, bland annat BBC.

"Min älskade moders död, hennes majestät drottningen, är en stor sorg för mig och alla familjemedlemmar. Vi sörjer djupt bortgången av en uppskattad monark och en väldigt älskad moder.

Jag vet att hennes bortgång kommer att väcka stora känslor runt om i landet, kungarikena och i Samväldet och hos ett stort antal människor runt om i världen.

ANNONS

Under denna period av sorg och förändring, kommer min familj att bli tröstad och upplyft av vetskapen av den respekt och djup vördnad som drottningen fick så brett."

Kung Charles III, då prins Charles av Wales, tillsammans med sin mor drottning Elizabeth II.
Kung Charles III, då prins Charles av Wales, tillsammans med sin mor drottning Elizabeth II. Bild: Hannah McKay

Carl XVI Gustaf: ”En god vän till min familj”

Drottning Elizabeth II sörjs nu av stora delar av världen. I Sverige gick kung Carl XVI Gustaf ut och visade sitt stöd genom ett uttalande på Kungahusets hemsida.

”Med sorg har min familj och jag i dag mottagit beskedet att min kära släkting, Hennes Majestät Drottning Elizabeth II, har gått ur tiden.

Drottningen tjänade Sina länder och Samväldet med en enastående hängivenhet och pliktkänsla. Hon har varit ständigt närvarande, inte bara i det brittiska samhället utan även internationellt. Därtill har hon i alla år varit en god vän till min familj och en länk till vår gemensamma familjehistoria.

Vi framför våra kondoleanser till Drottningens familj och till Hennes folk.”

Joe Biden: ”Hon stod i solidaritet med USA”

USA:s president Joe Biden berättar att han träffade Elizabeth II för första gången 1982 när han reste till England som en del av en senator-delegation. Han träffade även drottningen, tillsammans med sin fru Jill Biden, i juni 2021 under sin första resa till Europa som president.

”Hon charmade oss med sin kvickhet, berörde oss med sin vänlighet och delade generöst med sig av sin vishet. Sammanlagt träffade hon 14 amerikanska presidenter. Hon hjälpte amerikaner att fira både årsdagen då Jamestown grundades och tvåhundraårsjubileumet för vår självständighet.

ANNONS

Hon stod även i solidaritet med USA under våra mörkaste dagar efter 9/11, då hon gripande påminde oss att ”sorg är priset vi betalar för kärlek”.

Joe Biden berättar vidare att han ser fram emot att fortsätta vårda vänskapen med Storbritannien med kung Charles III som regent.

Joe Biden sänder även sina kondoleanser.

”I dag är tankarna och bönerna från folket runtom i USA med folket i Storbritannien och Samväldet i deras sorg. Vi sänder våra djupaste kondoleanser till kungafamiljen som inte bara sörjer sin drottning, utan även deras mor, farmor och gammelfarmor.

Hennes arv kommer att ha en stor plats på sidorna om brittisk historia och i berättelsen om vår värld.”

”Hennes arv kommer att ha en stor plats på sidorna om brittisk historia och i berättelsen om vår värld”, skriver USA:s president Joe Biden i ett uttalande.
”Hennes arv kommer att ha en stor plats på sidorna om brittisk historia och i berättelsen om vår värld”, skriver USA:s president Joe Biden i ett uttalande. Bild: Chris Jackson

Magdalena Anderssons stöd till brittiska folket

Statsminister Magdalena Andersson är mitt upp i slutspurten av det svenska valet och skulle under torsdagen gå in i en valdebatt på TV4.

Innan dess gav hon sina tankar kring Elizabeth II:s död.

– Drottning Elizabeth är en sådan människa som alltid har funnits och hennes bortgång förtjänar en stunds eftertanke. Vi har ju alla varit med om omvälvande världshändelser men det är få som varit med om så många som Elizabeth. Jag och hela svenska folket vill uttrycka vårt deltagande i den här stunden, säger hon inför torsdagens valdebatt.

ANNONS

Har du några personliga minnen?

– Man minns alla hennes hattar och handväskor, hennes integritet och klokhet.

Starkaste minne av henne?

– Några av de tal som hon har hållit där det varit tufft för henne privat, för hon har visat sådan integritet och styrka som jag upplevt som väldigt inspirerande.

Magdalena Anderssons motsvarighet i Danmark, Mette Frederiksen, stämmer in i kondoleanserna som delas ut runtom i världen.

”Jag är väldigt ledsen över Hennes Majestäts drottning Elizabeth II:s bortgång. Hennes Majestät drottningen var en enande gestalt för sin nation och världen. Hon försedde oss med en känsla av stabilitet under tider av förändringar.

Våra tankar är med kungafamiljen och Storbritanniens, kungarikets och Samväldets befolkning. Jag sänder hjärtliga kondoleanser från min regering och det danska folket.”

Jonas Gahr Støre, Norges statsminister:

”Drottning Elizabeth II:s bortgång markerar slutet av en era. Hon var verkligen otrolig i sin hängivenhet och livslånga tjänst gentemot hennes folk. Våra tankar är med foket i Storbritannien, Samväldet och drottningens familj.”

Justin Trudeau: ”Viktig del av vårat lands historia”

Kanada är en del av Samväldet, för vilket Elizabeth II är det symboliska överhuvudet. Under torsdagen kommenterade landets premiärminister, Justin Trudeau Elizabeth II:s bortgång.

”Det var med de tyngsta av hjärtan som vi fick beskedet att Kanadas längst sittande regent, Hennes Majestät drottning Elizabeth II, har gått bort. Hon var en konstant i våra liv – och hennes tjänst gentemot kanadensare kommer för alltid vara en viktig del av vårat lands historia”, skriver han i ett uttalande på Twitter.

ANNONS

Han fortsätter:

”När vi blickar tillbaka på hennes liv och regeringstid, som spände sig över så många decennier, kommer kanadensare alltid komma ihåg och vårda Hennes Majestäts vishet, medkänsla och värme. Våra tankar går till medlemmarna av kungafamiljen under denna tuffa tid”.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau höll under torsdagen en presskonferens med anledning av drottning Elizabeth II:s död.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau höll under torsdagen en presskonferens med anledning av drottning Elizabeth II:s död. Bild: DARRYL DYCK

Många är världsledarna som sörjer drottning Elizabeths bortgång. Frankrikes president Emmanuel Macrons Hennes Majestät som en god vän till hans land.

”Hennes Majestät drottning Elizabeth II förkroppsligade den brittiska nationens kontinuitet och gemenskap i över 70 år. Jag minns henne som Frankrikes vän, en godhjärtad drottning som har lämnat ett bestående intryck på hennes land och hennes århundrade”, skriver han i ett uttalande.

USA:s tidigare president Barack Obama och hans fru Michelle tillsammans med drottning Elizabeth II.
USA:s tidigare president Barack Obama och hans fru Michelle tillsammans med drottning Elizabeth II. Bild: Charles Dharapak

USA:s tidigare president Barack Obama visade också sitt stöd.

”Precis som många av er är jag och Michelle tacksamma över att ha fått bevittna Hennes Majestäts dedikerade ledarskap och vi är imponerade över hennes arv av outtröttliga, värdiga offentliga tjänster. Våra tankar är med hennes familj och Storbritanniens medborgare under denna tuffa tid”, skriver han på Twitter.

Elton John sörjer Elizabeth II

Det är inte bara regenter och världsledare som sörjer drottning Elizabeths död.

Sir Elton John har haft en nära relation med det brittiska kungahuset och spelade bland annat på prinsessan Dianas begravning.

ANNONS

”Tillsammans med resten av nationen är jag otroligt ledsen över att höra om Hennes Majestät Drottning Elizabeths bortgång. Hon hade en inspirerande närvaro och ledde landet, genom några av våra största och mörkaste stunder, med nåd, värdighet och en genuin vårdande värme”, skriver Elton John.

Elton John spelade en omskriven version av ”Candle in the wind” under prinsessan Dianas begravning.
Elton John spelade en omskriven version av ”Candle in the wind” under prinsessan Dianas begravning. Bild: PAUL HACKETT

Skådespelaren Helen Mirren spelade Elizabeth II i filmen The Queen. Hon sörjer nu torsdagens tråkiga besked.

”Jag är stolt över att vara en Elizabethan. Vi sörjer en kvinna som, med eller utan kronan, var symbolen för ädelhet”.

Mick Jagger: En Mycket älskad modersfigur

Rolling Stones frontfigur Sir Mick Jagger var nio år när Elizabeth II blev drottning av Storbritannien. Han berättar om hur han minns henne från sin barndom.

”I hela mitt liv har Hennes Majestät, drottning Elizabeth II, funnits där. Jag har minnen från min barndom då jag såg hennes bröllop på tv. Jag minns henne både som en vacker ung kvinna och nationens mycket älskade modersfigur. Mina djupaste sympatier är hos kungafamiljen”.

Rocklegendaren Ozzy Osbourne har i två decennier varit bosatt i Los Angeles och USA, men är född i Aston utanför Birmingham.

För honom var det ett tungt besked som kom från hans hemland.

”Jag sörjer tillsammans med mitt land bortgången av år största drottning. Det är med ett tungt hjärta som jag tänker på ett England utan drottning Elizabeth II”, skriver rocklegendaren på Twitter.

ANNONS

LÄS MER:Drottning Elizabeth är död

LÄS MER:Charles tar kunganamnet Kung Charles III

LÄS MER:Så räddade drottning Elizabeth den brittiska kronan

ANNONS