”Draklorden” ställdes inför rätta i Nürnberg efter att bland annat ha slagit en hatare i pannan med en ficklampa.
”Draklorden” ställdes inför rätta i Nürnberg efter att bland annat ha slagit en hatare i pannan med en ficklampa. Bild: Daniel Karmann

”Draklorden” hängdes ut som gärningsmannen i Kongsberg

Kort efter pilbågsattacken i Kongsberg, Norge, spreds en bild på en påstådd gärningsman på sociala medier. Bilden föreställde dock inte gärningsmannen, utan en tysk youtuber som i över tio år mobbats på nätet och trakasserats i sitt hem. Nu har han dömts till fängelse för att ha misshandlat några av sina hundratals plågoandar. Det här är historien om ”Draklorden” och hans mobbare.

ANNONS
|

Fem personer hade dödats av en man som gått till attack med pilbåge i norska Kongsberg. Polisen hade gripit en man med danskt medborgarskap. Det var vad man visste när bilder började spridas på sociala medier tre timmar efter dådet.

Bilderna föreställde en kraftigt byggd man med mohikanfrisyr som sköt pilbåge. Det uppgavs röra sig om ”Rainer Winklarson”, den påstådda gärningsmannen, som skulle ha lagt ut en video där han visade upp sin bågskyttekonst och berättade att han skulle döda människor.

LÄS MER:Man till attack med pilbåge utanför Oslo – fem döda

Bilderna fick spridning och journalister plockade upp budskapet. Namnet publicerades i bland annat italienska, franska och pakistanska medier.

Men inget stämde. Mannen på bilden var inte gärningsmannen, och hette inte Rainer Winklarson. I stället var det en den tyske youtubern Rainer Winkler, som genom åren flera gånger skapat rubriker i media.

ANNONS
Uppgifterna om den påstådde gärningsmannen fick spridning på twitter och i flera utländska medier.
Uppgifterna om den påstådde gärningsmannen fick spridning på twitter och i flera utländska medier. Bild: Skärmavbild Twitter

Den lilla byn Altschauerberg ligger cirka tre mil från Nürnberg i södra Tyskland. Genom orten rinner en liten bäck och i utkanten breder en bokskog ut sig. I idyllen bor inte mer än 40 personer. Trots det ringa invånarantalet har orten fått mycket – oönskad – uppmärksamhet.

I ett nedgånget hus, omgärdat av stängsel, bor nämligen ”Draklorden”. En 32-årig man som ägnar mycket av sin tid åt att sända live när han spelar datorspel och lägga upp klipp på Youtube, där han idag har 160 000 följare.

Hånades av ”anti-fans”

Youtube-karriären fick sin start i början av 2010-talet. Till en början delade han med sig av sitt liv, spelade datorspel och gjorde ”dansvideor” där han headbangade till metalmusik. Utan större framgång. I kommentarerna hånades han, inte bara för sina videor utan för sin dialekt, sin vikt och sitt humör. ”Draklorden” reagerade ofta med arrogans, dumförklarade sina tittare och hade kort stubin. Att driva honom till ilska blev nästan en sport. ”Drakspelet” var fött.

LÄS MER:34 skräckminuter i Kongsberg – detta har hänt

I korthet går det ut på att få draken att tappa humöret. Runt honom har en internetkult byggts upp, med memes, parodisk musik och klipp av hans utbrott på Youtube. Till en början som ett skämt, men med tiden alltmer hätskt.

ANNONS

Vid ett tillfälle luras draken av en flirtig kvinnlig användare, Erdbeerchen1510, som han friar till live på Youtube. Hon visar sig vara anlitad av två av drakens hatare och börjar som svar på frieriet att förolämpa honom grovt.

– Du är en speciell människa, och med speciell menar jag att du är den fetaste, dummaste idiot jag sett i hela mitt liv, säger hon.

I slutet hoppar hatarna in i bild, pekar och skrattar. Tusentals tittar på.

– Ni blåste mig, hoppas ni hade kul, säger ”Draklorden” med sprucken röst i sändningen, märkbart ledsen över vad som skett.

Vid ett annat tillfälle ringde en man i 20-årsåldern, som i medierna kallas Alexander S, brandkåren och larmade om en brand i ”Draklordens” hus under en sändning. Han åtalades senare och dömdes till fängelse för falsklarmet, och för att ha beställt varor för hundratusentals kronor i ”Draklordens” namn. Pizza i mängder, begagnade strumpor, sexleksaker och kemikalier som kunde användas för att tillverka bomber – bland annat.

Hataren Florian: ”Ignoransen stör mig”

Vad som driver hatarna är svårgreppbart. Vissa kommer enligt medieuppgifter av nyfikenhet. Andra menar att de vill hjälpa ”Draklorden” att få ordning på sitt liv. Klart är att de alla provoceras av hans internetpersonlighet.

ANNONS

Den anonyme hataren Florian, som själv betecknar sig så, förklarar i en intervju med Nordbayern.de vad som irriterar honom så med ”Draklordens” videor:

– Framför allt stör mig hans ignorans. Han kan inte uttrycka sig förnuftigt, men kallar sig ”det högsta väsendet”. En gång sa han: ”Jag är det högsta väsendet. Högre än gud. Gud kommer till mig för att välsignas. Jag knullar gud i röven”.

– När han fick frågan om han inte hellre skulle arbeta än att göra videor började han klaga på studenter som inte gör något med sitt liv utan bara latar sig. En annan gång kritiserade han också byggnadsarbetare som enligt hans mening inte åstadkommit någonting i skolan och därför måste arbeta på byggen.

Draken själv spelade delvis med. Yttrade sig ofta kontroversiellt, tvärsäkert och motsägelsefullt på samma gång. Hatarnas provokationer och hans reaktioner drev tittare och genererade inkomster. Men en dag 2014 spårade det ur.

Kom hit om ni vågar.

Efter att en anonym person ringt upp ”Draklordens” syster slog han på kameran och filmade ännu ett av sina utbrott. Han uppmanade sina belackare att komma hem till honom.

– Kom hit om ni vågar, jag lovar att jag slår skiten ur er, sa han i en alltmer upprörd tirad.

ANNONS

I affekt berättade var han bodde. Videon togs senare bort, men då var det redan för sent.

Draklorden under en av hans sändningar. Genom husets övervakningskameror, högst upp i bild, ser man hatarna som nästan dagligen samlas utanför hans hus för att provocera honom.
Draklorden under en av hans sändningar. Genom husets övervakningskameror, högst upp i bild, ser man hatarna som nästan dagligen samlas utanför hans hus för att provocera honom. Bild: Skärmavbild Youtube

Hatarna vågade, skulle det visa sig. Strax efter att draken offentliggjort sin adress började de komma. Ibland ett par stycken, ibland i större grupper. I princip varje dag står de utanför ”Draklordens” hus, rycker i grinden till gården och försöker få honom att komma ut så att de kan filma hans utbrott.

Det är nästa nivå av drakspelet. Hatarna har krossat fönster i de intilliggande byggnaderna, skjutit in fyrverkeripjäser på gården och kastat ägg på ”Draklorden”. Ibland står de utanför i masker föreställande hans döda pappas ansikte. Polisen kallas regelbundet till videobloggarens hus.

LÄS MER:Pilbågsattacken skakar Norge – och hela världen

Hundratals samlades utanför hans hus

Det hela kulminerade 2018, då mellan 600 och 800 hatare från hela Tyskland samlades för att demonstrera utanför ”Draklordens” hem. De drack öl, vandaliserade hans hus och gjorde sitt bästa för att reta upp honom. Polisstyrkor dirigerades om från en pågående cupmatch mellan fotbollslagen Borussia Dortmund och Greuther Fürth för att skapa lugn i byn och räddningstjänsten tvingades släcka en brand efter att fyrverkeripjäser skjutits in över en intilliggande äng. Polisen utfärdade beslut om att flera av demonstranterna inte fick återvända till byn på tre år.

”Draklorden” har inte alltid stillatigande sett på när hatarna samlas utanför hans hem. Han har en villkorlig dom i bagaget, efter att han pepparsprejat en hatare genom stängslet. Och nu kan drakspelet ha fått sitt slut.

ANNONS

För lite mer än en vecka sedan stod ”Draklorden” inför rätta i Nürnberg, anklagad för att ha slagit en av sina belackare i pannan med en ficklampa, ha kastat sten mot en annan och förolämpat poliser. Han medgav handlingarna, men menade att han bara försvarat sig. Trots att domaren sa sig förstå att offren åkt dit för att ”gotta sig i andras olycka” dömdes ”Draklorden” till två års fängelse.

Morgonen efter domen sänder han live på Youtube igen. Genom husets övervakningskameror syns hatare vid stängslet. Först bara två, sedan sex. Ibland skriker de glåpord som går ut i sändningen. Till slut kommer polisen.

– Jag hatar dem inte. De hatar mig, säger ”Draklorden” själv under sändningen.

”Vem skulle inte balla ur om det varje dag stod ligister utanför dörren?” skriver en person som samtidigt donerar 100 euro som stöd.

– Så ser jag det också. Jag bör såklart bestraffas för att jag förlorade behärskningen, men jag tycker att det var för hårt.

Nu väntar fler dagar i rättegångssalen. Åklagaren vill att straffet skärps. Men draken vill flyga. Berättar längtansfullt för sina tittare om hur han hoppas kunna gå utanför huset utan att trakasseras. Ha möjligheten att träna och komma i form. Därför har han sålt sitt hus till kommunen. Planen är att flytta och, efter ett eventuellt fängelsestraff, minska sin internetaktivitet. På det sättet ska hatarna inte längre ha en fast punkt att vallfärda till.

ANNONS

ANNONS