Donald Trump döms att betala miljarder och får även näringsförbud.
Donald Trump döms att betala miljarder och får även näringsförbud. Bild: Mary Altaffer

Donald Trump döms – ska betala 350 miljoner dollar

Donald Trump har i dag dömts till att betala över 350 miljoner dollar för bedrägeri i civilmål, rapporterar flera amerikanska medier.
Trump skriver på sin egen plattform Truth Social att domen är en total bluff och att han är utsatt för en häxjakt.

ANNONS
|

USA:s tidigare president Donald Trump har dömts till att betala över 350 miljoner dollar och får samtidigt näringsförbud i New York, det rapporterar amerikanska medier.

Beloppet ligger på de nivåer som åklagare Letitia James, yrkat på.

Ex-presidenten får heller inte inneha en ledande befattning i ett företag i New York och får heller inte ta lån i delstaten under tre år.

Han har tillsammans med två av sina söner och flera kolleger ansetts skyldiga till att ha blåst upp värdet på familjeföretaget tillgångar och fastigheter i New York. Syftet har varit att få mer fördelaktiga lån, försäkringar och skatter.

ANNONS

Enligt AP ska advokater sagt att Donald Trump tros ha övervärderat sina tillgångar med över 3,6 miljarder dollar ett år.

Rättegången avslutades den 13 december och slutpläderingen var den 11 januari. Åklagaren Letitia James firade det som en seger.

– I dag dömde domstolen återigen till vår fördel och till fördel för varje hårt arbetande amerikan som följer reglerna, säger hon, rapporterar CNN.

Trump har förnekat bedrägeri och väntas överklaga fredagens dom till högre instans.

På sin egen sociala medie-plattform Truth Social har gått ut med ett långt inlägg där han är, minst sagt, skarpt kritisk till domen. Han kallar åklagaren korrupt.

”Han har just bötfällt mig på 355 miljoner dollar baserat på inget annat än att jag byggt ett STORSLAGET FÖRETAG”, skriver han och kallar det en häxjakt.

Även sönerna Eric och Donald Trump Jr får näringsförbud under två år.

LÄS MER:Rättegångarna mot Trump kostar honom inga röster

LÄS MER:Efter Trumps hot – EU kan behöva egen försvarspolitik

LÄS MER:Putin: Hellre Biden än Trump

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS