En lobbygrupp som vill sänka rösträttsåldern i Nya Zeeland vann en stor seger när högsta domstolen slog fast att åldersgränsen är diskriminerande.
En lobbygrupp som vill sänka rösträttsåldern i Nya Zeeland vann en stor seger när högsta domstolen slog fast att åldersgränsen är diskriminerande. Bild: Chris Gorman

Domstolen: 18-årsgräns för att rösta är diskriminering

Det är åldersdiskriminering att inte få rösta förrän man fyllt 18. Det bryter mot Nya Zeelands grundlag, slår landets högsta domstol fast. Nu kan det ändras, om parlamentet kan enas.

ANNONS
|

I Nya Zeeland får man köra bil, arbeta heltid och betala skatt när man är 16 år gammal, men man får inte rösta i allmänna val. Det kan komma att ändras efter Nya Zeelands högsta domstols uppmärksammade beslut på måndagen.

Det handlar om ett fall som har vandrat genom det nyzeeländska domstolssystemet sedan 2020. Organisationen ”Make it 16” har hävdat att åldersgränsen för att rösta måste sänkas eftersom landets grundlag slår fast att ingen får utsättas för åldersdiskriminering efter att de har fyllt 16 år. Nu ger högsta domstolen dem rätt, rapporterar CNN.

Beslutet sätter igång en process där frågan måste tas upp för diskussion i parlamentet och granskas av ett särskilt utskott. Det innebär däremot inte per automatik att lagen kommer att ändras.

ANNONS

Största oppositionspartiet säger nej

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att regeringen nu kommer att ta fram ett förslag, som parlamentet sedan får rösta om.

– Jag stödjer personligen en sänkning av rösträttsåldern, men det är inte en fråga för enbart mig, eller ens för regeringen. Alla ändringar i vallagen av det här slaget kräver 75 procents stöd i parlamentet, säger hon, enligt CNN.

Landets partier har blandade åsikter i frågan, men det största oppositionspartiet, Nationella partiet, motsätter sig en ändring.

– Det är uppenbart att vi måste dra gränsen någonstans. Vi är nöjda med att gränsen är 18. Massor av olika länder drar gränsen vid olika ställen, och som vi ser det är 18 helt okej, säger partiledaren Christopher Luxon.

LÄS MER:Ursprungsbefolkningen kämpar för sin rösträtt i USA

LÄS MER:Kvinnor i majoritet i Nya Zeelands styre

LÄS MER:Moskéskytt överklagar dom

ANNONS