Domen klar: Donald Trump skyldig på alla punkter

Donald Trump är skyldig – till samtliga 34 åtalspunkter han stod åtalad för. Expresidenten själv rasade mot rättegången och kallade den både "riggad" och "en skam".
– Jag är en oskyldig man, säger Trump.

ANNONS
|

De tolv jurymedlemmarna inledde sin överläggning i onsdagskväll, svensk tid, och har nu lyckats enas, rapporterar amerikanska medier. Vid 23-tiden meddelades domen: Donald Trump bedöms vara skyldig till alla 34 åtalspunkter. Därmed är den mer än sex veckor långa rättegången mot Donald Trump avslutad.

Strax efter att domen meddelats gick Trump fram till journalisterna och kallade det för ”en riggad rättegång” och ”en skam”, enligt CNN.

– Vi har inte gjort någonting fel. Jag är en oskyldig man, sa han när han lämnade rättssalen.

Han fortsatte med att säga att den riktiga domen kommer att komma den 5 november, när det är val i USA. Han anklagade även Joe Biden för att ha haft inflytande över rättegången, och på så sätt ”skadat en politisk motståndare”. Det finns ingenting som tyder på att påståendet att Biden skulle ha saboterat för Trump stämmer, enligt CNN.

ANNONS

Ett uttalande från Bidens presidentkampanj kallar domen ett tecken på att ”ingen står över lagen”. I ett inlägg på X påminner Biden dock om att Trump fortfarande kommer kunna ställa upp i presidentvalet.

”Det finns bara ett sätt att hålla Donald Trump borta från det ovala rummet: vid valurnan”, skriver Biden på X.

Huvudvittnet: Sanningen spelar alltid roll

Under den långdragna och hetsiga rättsprocessen har fler än 20 personer vittnat mot expresidenten, huvudvittne har hans tidigare advokat Michael Cohen agerat. Cohen ska ha fungerat som fixare, och menar bland annat att han ska ha gjort utbetalningar till porrskådespelaren Stormy Daniels på Trumps direkta order.

Trump har svarat med att kalla Cohen lögnare.

Kort efter torsdagens dom säger Cohen i ett uttalande att det är ”en viktig dag för ansvarsskyldighet och rättsstatsprincipen”.

”Även om det har varit en svår resa för mig och min familj spelar sanningen alltid roll”, fortsätter han.

Utanför domstolen på Manhattan samlades många i samband med domen.
Utanför domstolen på Manhattan samlades många i samband med domen. Bild: Julia Nikhinson

Historisk rättegång

Det var i mars förra året som presidentkandidaten åtalades på 34 punkter för bokföringsbrott i delstaten New York.

Trump ska ha betalat personer med potentiellt känslig information för att dessa ska hålla tyst – så kallade ”hyschpengar” till ett totalt värde av 1,4 miljoner svenska kronor. Anledningen ska vara att han inte velat att denna information skulle läcka ut i samband med presidentvalskampanjen 2016, för att förhindra att allmänheten skulle få nys om saken ska han dessutom ha ljugit och bokfört betalningar som juridiska utgifter.

ANNONS

Detta är ett brott mot New Yorks stränga kampanjfinansieringslagar men Trump har hela tiden nekat till handlingarna.

Aldrig förr har en tidigare amerikansk president, eller nuvarande presidentkandidat, dömts i ett brottmål.

Vad hans straff blir kommer att fastställas 11 juli. Som längst kan Trump komma att dömas till 20 års fängelse, men det är också möjligt att han slipper fängelse helt och istället döms till villkorlig dom eller böter. Något som talar för det är att brottet inte innefattar våld samt att Trump inte har några tidigare domar, enligt CNN.

LÄS MER:Källor: Trump kan ta in Musk i Vita huset

LÄS MER:Trump: En farlig dag för USA

LÄS MER:De Niro tar striden mot Trump

ANNONS