Dödssiffran stiger i Kalifornien

Minst 40 människor har dött i de kraftiga skogsbränderna som härjar i Kalifornien. 300 personer saknas och den aktuella dödssiffran befaras stiga. 10 000 brandmän bekämpar elden.

ANNONS
|

Dödsiffran fortsätter att stiga efter de kraftiga skogsbränderna i norra Kalifornien, de värsta i den amerikanska delstatens historia. 40 personer har bekräftats omkomna. Dödstalet väntas stiga ytterligare, fortfarande saknas 300 människor. Många av de saknade har dock anmälts försvunna av vänner eller släktingar långt borta, som inte har fått tag på dem ännu. Det kan röra sig om missförstånd.

Bränderna har förstört åtminstone 5700 bostäder och affärsbyggnader, uppger myndigheterna.

Svårast drabbat är Sonoma County där över 20 personer hittats döda. Delar av staden Santa Rosa, med omkring 175 000 invånare, är det bara aska och betonggrunder kvar av.

Kaliforniens guvernör Jerry Brown besökte tillsammans med två senatorer området under lördagen, och sade att han aldrig sett sådana destruktiva bränder förut.

ANNONS

Han kallar det "en av de största tragedierna som Kalifornien har upplevt". Han sade också till invånarna att faran kvarstår och uppmanade dem att evakuera om de uppmanas till det.

Inte under kontroll

Fortfarande är de största bränderna inte under kontroll. I Napa- och Sonomadalgångarna, de två värst drabbade områdena, rasar flera omfattande eldsvådor, kallade Tubbs, Pocket, Nuns och Presley, som är förgreningar av ett och samma jättelika inferno, kallat "Central LNU Complex" av brandkåren.

I de södra delarna av Napa- och Sonomadalgångarna andra brandinferno i kallat "Southern LNU Complex", som i huvudsak består av en stor skogsbrand som fått namnet Atlas och några mindre bränder.

LNU är en förkortning som fritt översatt står för Enheten för Lake, Napa och Sonoma vid myndigheten för skogs- och brandskydd i Kalifornien.

Fortsatta evakueringar

Omkring 100000 personer har evakuerats och ännu är inte alla bränder under kontroll.

I spåren av evakueringarna har också stora problem med plundringar uppstått. Bara under veckan har flera personer gripits misstänkta för att ha stulit saker från övergivna hem.

Polisen varnar dessutom för att tanka och betala med kort, eftersom problem med stulna kreditkortsuppgifter – så kallad skimning – rapporterats från bensinstationer när fler och fler tankar upp sina bilar för att lämna de brandhärjade områdena.

Nationalgardet har nu satts in för att kontrollera människor som rör sig i evakueringszonerna.

"Alla plundrare som grips kommer att åtalas enligt lag. De som tror att det här är ett bra tillfälle att utnyttja att hem har evakuerats behöver fundera ett varv till", säger distriktsåklagare Jill Ravitch, enligt åklagarmyndighetens sajt.

ANNONS

Orsaken till branden

Orsaken till bränderna är fortfarande oklar. TillWashington Postsa brandchefen Ken Pimlott tidigare i veckan att det är ovanligt att bränder startar på grund av att åskan slår ner.

– I Kalifornien är 95 procent av alla skogsbränder startade av människor, ofrivilligt eller medvetet. Bränderna är fortsatt under utredning.

Men enligt flera vittnesmål i lokala medier såg man på söndagen hur kraftledningar blåst omkull i den starka blåsten. Efter fem år av torka var stora delar av markerna extra känsliga för minsta gnista.

–Vi undersöker ett antal rapporter om huruvida fallna kraftledningar eller elektriska transformatorer som exploderat kan ha orsakat några av bränderna i regionen, säger Janet Upton, vice chef på brandskyddsmyndigheten, enligt San Francisco Chronicle.

Varm torr sommar

Sommaren har varit ovanligt varm i Kalifornien ochelden har spridit sig med en ovanlig kraft och fart.Myndigheterna rapporterar att det framförallt är deheta vindarna som gett bränderna sådan spridning, tillsammans med att delstaten länge varit drabbad av torka.Trots att det i år redan har brunnit över 7000 gånger i delstaten, så är dessa de värsta bränderna man sett någonsin.

President Trump har utfärdat katastroftillstånd – för tionde gången i år.Guvernören i Kalifornien, Jerry Brown, demokrat, bad om akut hjälp och regeringen bistår nu delstaten med bland annatpengar och hjälp till evakueringscenter.

ANNONS

Omkring 80 telemaster har förstörts, vilket försvårar möjligheten att ringa SOS eller anhöriga.

Napa- och Sonomadalgångarna är kända för sin vinproduktion och vinturism.

ANNONS