Dödlig "monsterstorm" piskar USA:s västkust

Ett sällan skådat oväder piskar USA:s västkust. Från norra Kalifornien rapporteras omfattande översvämningar, fallna träd och jordskred – i områden som tidigare varit drabbade av torka och markbränder.

ANNONS
|

Ett kraftigt oväder nådde under helgen USA:s västkust och har drabbat både delstaterna Washington och Oregon innan de nådde norra Kalifornien. Hundratusentals personer i både Washington och Kalifornien är utan ström och två personer rapporteras ha dött i närheten av Seattle efter att fordonet de färdades i träffats av ett fallande träd, rapporterar tidningen USA Today.

Tidningen beskriver ovädret som en "bombcyklon", något som kan bildas när lufttrycket plötsligt sjunker vilket gör att en pågående storm kan öka explosivt i styrka. I Kalifornien har stormen dragit in tropisk fukt från Stilla havet över land, vilket bildat en "atmosfärisk flod" som faller som regn, enligt meteorologer.

ANNONS

Brandskadade områden kan drabbas hårt

Vädertjänsten i den kaliforniska huvudstaden Sacramento varnar för "potentiellt historiska" regn, när ovädret nu rör sig söderut och ovädret beräknas pågå in på tisdagen. Myndigheterna är särskilt oroade över branddrabbade områden, eftersom jord utan växtlighet har svårare att absorbera regn.

Flera stora skogsbränder har de senaste månaderna härjat i delstaten och orsakat stor förödelse.

LÄS MER:Näst största skogsbranden i delstatens historia

”Om du befinner dig i närheten av ett branddrabbat område kan det vara för sent att evakuera. Försök inte att ta dig förbi ett vattenflöde. Ta skydd på den översta våningen i ditt hem”, skriver vädertjänsten i Sacramento på Twitter.

Invånare i flera områden i Kalifornien fick under helgen ta emot varningar via bland annat sms för översvämningar och möjliga strömavbrott. Enskilda vägar runt om i delstaten har stängts av och ett helt område i San Fransisco stängdes av för all ”icke nödvändig trafik”, skriver tidningen The Guardian.

I flera områden i delstaten har myndigheter också utfärdat evakueringsorder på grund av risken för översvämningar och jordskred.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS