Blomsterhav framför statyerna av Kim Il-Sung och Kim Jong-Il.
Blomsterhav framför statyerna av Kim Il-Sung och Kim Jong-Il.

Död diktator hyllad med sedvanlig pompa

I bitande kyla radade tusentals nordkoreaner upp sig för att fira Den skinande stjärnans dag – den framlidne diktatorn Kim Jong-Ils födelsedag och numer nationell helgdag.

ANNONS
|

Enligt den officiella nordkoreanska historieskrivningen föddes Kim Jong-Il den 16 februari 1942 i en snötäckt hydda i ett hemligt läger på berget Paektu, där hans far slogs mot den japanska ockupationsmakten. Samtidigt flammade en ljus stjärna och flera regnbågar på himlen över det heliga berget.

Historiker utanför landets gränser brukar ofint hänvisa till officiella sovjetiska källor som säger att han föddes ett år tidigare i ett sibiriskt gerillaläger varifrån fadern ledde kampen mot Japans kolonisering av den koreanska halvön.

Oavsett vilken version av historien man föredrar brukar dagen firas med konståkningsuppvisningar, blomsterarrangemang och hyllningstal i statsmedierna.

ANNONS

Chauffören Kim Chol-Jun var en av tusentals som samlats vid det stora monumentet över Kim Jong-Il och hans far Kim Il-Sung i Pyongyang för att visa sin respekt för dem och för den nuvarande ledaren.

- Inga söner eller döttrar är trötta när de besöker sina föräldrar. De stora ledarna är som våra egna föräldrar så jag är här för att buga inför dem tillsammans med mina söner.

Kim Jong-Il dog 2011, men hans kvarlevor finns kvar bredvid Kim Il-Sungs balsamerade kropp i ett mausoleum Kumsusan-palatset i Pyongyang. Officiellt är han fortfarande evig generalsekreterare för det nordkoreanska arbetarpartiet.

TT-AFP

Fakta: Kimdynastin

Kimdynastin har styrt den nordkoreanska delen av Koreahalvön sedan 1948.

Den förste härskaren Kim Il-Sung föddes 1912 i den då av Japan kontrollerade delen av Korea.

Kim deltog i motståndsrörelsen mot Japan under tidigt 1930-tal. Japan kapitulerade 1945. Kim valdes till provisorisk president med kommunistiskt stöd.

Kim Il-Sung dog 1994 och ersattes av sonen Kim Jong-Il.

Kim Jong-Il föddes 1941 eller 1942 och fick minst fyra barn med tre olika kvinnor.

Kim Jong-Il dog den 17 december 2011 och efterträds av sin yngste son, Kim Jong-Un.

Kim Jong-Un tros vara född 1982,1983 eller 1984.

ANNONS