Diplomatkällor: Brexitavtal klart

Med mindre än ett halvår kvar till brexit råder intensiv mötesaktivitet i Bryssel inför den brittiska premiärministern Theresa Mays ankomst till toppmötet i veckan.

ANNONS
|

EU-ambassadörer från 27 medlemsländer – alla utom Storbritannien – kallades på söndagen till ännu ett brexitmöte och Storbritanniens brexitminister Dominic Raab träffade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Samtalar vidare

Inför ambassadörsmötet uppgav nyhetssajten Politico Europe, med stöd av uppgifter från tre EU-diplomater, att förhandlarna skulle ha nått en överenskommelse. Fast en EU-diplomat betonade för Politico att avtalet är på "förhandlingsnivå (bara)" och att mycket fortfarande kan ändras.

Högt uppsatta EU-källor sade till nyhetsbyrån Reuters att förhandlingarna i helgen inte ännu har resulterat i ett slutligt brexit-avtal som kan godkännas den här veckan. Enligt Reuters källor krävs fortsatta samtal för att nå fram till ett avtal och villkor som båda sidor kan acceptera.

ANNONS

Irländska frågan

Det kniviga problemet om gränskontroller mellan Irland och Nordirland är ett av de spörsmål som försenar avtalet, twittrade Michel Barnier på söndagskvällen efter sitt möte med Dominic Raab.

Vid en så kallad hård brexit har Theresa Mays regering lovat att en alternativ plan för gränsen mot Irland, kallad "the backstop position", aktiveras. Planen innebär att Nordirland stannar i både EU:s tullunion och den inre marknaden, för att undvika en skarp gräns mellan Nordirland och Irland.

I förra veckan fick diplomater också veta att förhandlarna var framme vid ett avtal, men samtalen fortsatte. En talesperson från EU-kommissionen säger nu detsamma:

- Samtalen är pågående.

ANNONS