En nordkoreansk och en sydkoreansk militärpost sedda från Sydkorea.
En nordkoreansk och en sydkoreansk militärpost sedda från Sydkorea. Bild: Ahn Young-Joon/AP/TT

Dialog inledd med Nordkorea efter soldatens flykt

En dialog har inletts med Nordkorea om den amerikanske soldat som nyligen utan tillåtelse korsade gränsen till landet, uppger FN-styrkan på plats.

ANNONS
|

Den 23-årige amerikanen sprang över den starkt befästa gränsen mellan Syd- och Nordkorea under en guidad tur där han deltog förra veckan.

"En konversation har inletts med den Koreanska folkarmén genom mekanismen för vapenstilleståndsavtalet", uppger Andrew Harrison vid FN under en pressträff, med hänvisning till det vapenstilleståndsavtal som slöts mellan Sydkorea och Nordkorea den 27 juli 1953 och som i praktiken avslutade Koreakriget.

Innan han tog sig över gränsen hade amerikanen just släppts efter att ha suttit frihetsberövad, anklagad för misshandel. Han ska då ha eskorterats till en flygplats för att föras tillbaka till USA.

På något sätt lämnade han dock flygplatsen och anslöt senare till en guidad tur som pågick i den sydkoreanska gränsbyn Panmunjom. Där påstås han skrattande ha sprungit över gränsen till Nordkorea.

ANNONS

USA har inga diplomatiska förbindelser med Nordkorea. Sverige har däremot en ambassad i Pyongyang och har fungerat som kontakt mellan Washington och den nordkoreanska regimen – bland annat i tidigare fall där amerikanska medborgare fängslats.

ANNONS