Ett barn lämnar en nalle vid ett stängsel som omgärdar byggnaden där över 130 personer dödades av kamouflageklädda män med automatvapen på fredagskvällen.
Ett barn lämnar en nalle vid ett stängsel som omgärdar byggnaden där över 130 personer dödades av kamouflageklädda män med automatvapen på fredagskvällen. Bild: Vitaly Smolnikov/AP/TT

Detta vet vi om terrordådet i Moskva

Minst 137 personer har bekräftats döda i terrordådet mot en konsertlokal i Moskva i fredags. Detta vet vi om händelsen.

ANNONS

En grupp kamouflageklädda män öppnade eld mot besökare vid ett konserthus i Moskva på fredagskvällen.

En kraftig brand bröt ut i fastigheten där konsertlokalen med plats för drygt 6 000 personer är inrymd. Runt 14 000 kvadratmeter har brunnit ner, enligt ryska myndigheter.

Antalet döda uppges på söndagen vara minst 137. Enligt ryska medier finns barn bland offren.

Uppgifterna kring antalet skadade skiftar, men enligt myndighetskällor rör det sig om över hundra människor, varav läget bedöms som kritiskt för många.

Flera gripna

Elva personer ska ha gripits, somliga efter en biljakt, rapporterar ryska statsstyrda medier med hänvisning till Kremls presstjänst.

Bland dem finns enligt president Vladimir Putin de fyra som öppnade eld i konserthuset i Moskva på fredagskvällen.

ANNONS

I ett tv-sänt tal utlovade Putin hämnd och hårda straff för de skyldiga – och han uppgav att de fyra gärningsmännen greps när de "försökte gömma sig och rörde sig mot Ukraina".

Två av de misstänkta som har gripits har enligt statsstyrda Tass ställts inför domstol, anklagade för att ha "deltagit i en terroristattack".

IS hävdar ansvar

Den islamistiska terrorgruppen IS har tagit på sig dådet. Det är terrorsektens afghanska gren, IS-K eller IS Khorasan, som tros ligga bakom attacken, skriver bland annat The New York Times med hänvisning till amerikanska underrättelsekällor.

IS har lagt upp en video som påstås visa attacken på ett konto på sociala medier som, enligt underrättelsegruppen Site, tillhör IS mediekanal Amaq.

Tidigare i veckan greps två afghanska medborgare i Tyskland, tillhörande IS-K, misstänkta för att ha planerat en attack mot Sveriges riksdag.

Terrorgruppen ligger bakom flera blodiga attacker – bland annat självmordsbomben vid Kabuls flygplats i augusti 2021 då minst 169 människor dödades.

ANNONS