Det här är Trump

Donald Trump förenar celebritetskulturen med politiken. Men ger också näthatet legitimitet. I årets val visade det sig vara ett vinnande koncept. Efter normal pensionsålder flyttar han in i Vita huset.

ANNONS
|

På tosrdagen tas 70-årige Donald Trump emot av Barack Obama. Den nuvarande presidenten informerar sin efterträdare om amerikanska och internationella säkerhetsfrågor och låter den nyvalde presidenten göra en första husesyn. Det är ett formellt möte som demonstrerar den lugna övergången från en president till en annan trots meningsmotsättningar och hårda utfall under valrörelsen.

Men att Obama måste överlämna till Donald Trump gör det svårt att hålla mötet annat än strikt. Trump tänker riva upp Obamas viktigaste sjukvårdsreform och utse en annan domare till Högsta Domstolen än den som Obama nominerat men inte fått igenom i kongressen.

ANNONS

Donald Trump var redan före presidentvalet en av USA:s mest kända personer. Men han var snarare herostratiskt ryktbar än berömd efter att han ifrågasatt att Obama var född i USA. Trump förlöjligades som en foliehatt och ansågs förbrukad i den seriösa offentligheten. Hans skjort- och slipkollektion rensades ut från Macy's varuhus med hänvisning till att företaget inte ville dra på sig negativa reaktioner på grund av den oförsonliga kampanjen mot Obama. Trumps varumärke var allvarligt skadat.

Att Trump kunde resa sig efter kampanjen mot Obama är märkligt. Hela hans personlighet var dragen i smutsen av alla som ifrågasatte hans omdöme.

Trump är offentlig – och visar gärna upp sig själv och sina egendomar – men samtidigt hemlighetsfull både om sin affärsverksamhet och sina utländska kontakter. Han har uppmanats att redovisa sina deklarationer som kommer att bekräfta avslöjandet att han under årtionden inte betalat federal skatt. Det ligger inom lagrummet men är olämpligt för en nyvald president.

Det finns också flera rättsliga processer som ligger och väntar på honom och som kan tas upp inom kort och påverka hans första år som president.

Det är inte orimligt att tro att kvinnor som utsatts för Trumps ovälkomna närmanden kommer att träda fram. Flera gjorde det redan under valkampanjen sedan den avslöjande videoinspelningen visade inte bara hans kvinnoförakt utan egna bekännelser om övergrepp. Nu hjälper det inte att hävda att Hillary Clintons man Bill haft en rad kvinnoaffärer.

ANNONS

Det finns i USA en allmän inställning att respekt skall visas för presidentämbetet. Om det innebär att Trump skonas från en närmare granskning av gamla försyndelser är oklart.

Melania Trump kommer nu att flytta in som första dam och den elvaårige sonen Barron – som hade svårt att hålla sig vaken när hans far segertalade mitt i natten – kommer att vara hennes främsta prioritet. Men hon sade i sitt enda egna tal under höstens valrörelse att hon vill arbeta mot näthat och mobbning. Det väckte höjda ögonbryn eftersom hennes man just ägnar sig åt det.

Melania har tidigare sagt att Jacqueline Kennedy är hennes förebild. Men liksom Michelle Obama avser hon att främst vara mamma i Vita huset och att samla familjen – inklusive sina föräldrar – så ofta som möjligt i Vita huset.

Fakta/Donald Trump

Ålder: 70 år

Familj: Hustrun Melania , skild två gånger. Fem barn. Tre med första frun Ivana , ett med andra frun Marla och ett med tredje frun Melania. Flera barnbarn.

Bor: I Trump Tower New York och Mar-a-Lago i Palm Beach. Flyttar in i Vita huset 20 januari.

Föräldrar: Fick startkapital i mångmiljonklassen från pappan för att starta byggkarriären. Ärvde föräldrarna tillsammmans med två systrar och en bror . En bror är avliden.

Karriär: Fastighetsbranschen och realityshower i tv.

ANNONS