"Den politiska ledningen känner sig sårbar"

Kreml har redan börjat rusta för presidentvalet 2018. Därför är Putin och hans administration extra känsliga för protestyttringar likt dem som ägt rum i Ryssland under helgen, säger Carolina Vendil Pallin på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

ANNONS
|

President Vladimir Putin har ännu inte gett besked om han kommer att ställa upp för omval men förberedelserna pågår redan för att säkra ett så högt valdeltagande som möjligt.

- Det har läckt ut att man vill ha 70 procents valdeltagande och att 70 procent ska rösta för huvudkandidaten. Så den politiska ledningen i Ryssland har gått in i en period då den känner sig sårbar. I alla auktoritära system är successionsfrågan ett problem, säger Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI och expert på Ryssland, till TT.

ANNONS

Väckt ilska

Hundratals personer har under dagen gripits i landsomfattande protester mot den sittande makten, bland dem oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som organiserat demonstrationerna. Han riktade också nyligen korruptionsanklagelser mot premiärminister Dmitrij Medvedev, uppgifter som väckt ilska.

- Korruption är avskytt i opinionen men upprördheten gick ned i samband med annekteringen av Krim, det var som att man inte kunde reagera på för många saker på en gång. Men den ekonomiska krisen i landet kan bidra till att det återigen blir en stor fråga, säger Vendil Pallin.

Navalnyj har sagt att han själv vill ställa upp i presidentvalet och är, trots att opinionsundersökningarna visar på ett litet stöd, den ledande oppositionsfiguren sedan den regeringskritiska politikern Boris Nemtsov sköts ihjäl för två år sedan i närheten av Kreml.

"Skydda folket"

Om söndagens demonstrationer kommer att få en fortsättning vågar Carolina Vendil Pallin inte sia om, det beror på hur gripanden sker och om det blir våldsamheter. Eftersom de rikstäckande tv-kanalerna inte rapporterar om utvecklingen är en stor del av befolkningen inte ens medveten om protesterna. Att det politiska ledarskiktet räds eskalerande demokratiyttringar är dock tydligt.

ANNONS

- Förutom militär styrka är ett återkommande tema inom rysk säkerhetspolitik rädslan för demokratiska revolutioner nedifrån, och man vill skydda folket från vad man anser är skadligt inflytande från väst.

TT

ANNONS