Flera nationalistiska och högerextrema grupper hade ansökt om polistillstånd för att kunna demonstrera i Helsingfors den 6 december, Finlands självständighetsdag.
Flera nationalistiska och högerextrema grupper hade ansökt om polistillstånd för att kunna demonstrera i Helsingfors den 6 december, Finlands självständighetsdag. Bild: Martin Meissner

Demonstration mot nazister stoppad i Helsingfors – flera gripna

På onsdagen firar Finland sin 106:e självständighetsdag. Under eftermiddagen och kvällen har det anordnats ett antal demonstrationer i centrala Helsingfors. Men nu stoppar polisen en av demonstrationerna och flera har gripits.

ANNONS
|

Under onsdagskvällen har flera olika grupper planerat att hålla demonstrationer i centrala Helsingfors. Bland grupperna finns det flera högerextrema och nationalistiska grupper som ansökt om tillstånd att hålla demonstrationer, rapporterar finska Yle.

Samtidigt har ett stort antal demonstranter som kopplas till gruppen ”Helsingfors utan nazister” samlats på det centrala Tölötorget. Men Helsingforspolisen uppger på X att man beordrat demonstrationen att upplösas.

Anledningen är att den högerextrema 612-gruppen planerade att starta en demonstration i samma område. Polisen menade att de såg en risk att de två grupperna skulle drabba samman och har förbjudit ”Helsingfors utan nazister” att samlas.

ANNONS

Men de har vägrat att lämna platsen.

Kommissarien Patrik Karlsson vid Helsingforspolisen uppger att de kontaktat gruppen i flera dagar för att föreslå en annan plats för demonstrationen, men att det inte lett till några resultat.

– Vi skulle ha försökt med någon annan lösning, men vi fick inte ens förhandla med dem, säger Patrik Karlsson till Yle.

Men demonstranterna skriver på Telegram att de försökt förhandla med polisen om att lämna området innan högerextrema 612:s planerade demonstration. Enligt arrangörerna gick inte polisen med på detta.

Föremål har hittats i personers ägo

Helsingforspolisen sa tidigare att de gripit 14 personer på tågstationen för att skydda dem från brott och ordningsstörningar. Polisen uppger även att de hittat föremål som kan användas för att skada andra på personerna.

– Polisen kontrollerade en grupp som skulle gå på en demonstration. På dessa personer hittades bland annat munskydd och något slags pyrotekniskt föremål, säger Patrik Karlsson vid Helsingforspolisen till Yle.

På onsdagskvällen rapporterade tidningen Iltalehti att polisen hade gripit ett trettiotal demonstranter på Tölötorget. De personer som ville ansluta till 612:s fackeltåg kunde börja samlas på platsen runt klockan 18 enligt finsk polis.

Hufvudstadsbladet uppskattar att hundra personer deltog i fackeltåget som hade Sandudds begravningsplats som slutmål. Tidningen uppger också att polisen spärrade av en gata för att undvika att motdemonstranter skulle komma åt fackeltåget.

ANNONS

LÄS MER:Orpo: Varje minister tar avstånd från rasism

LÄS MER:Finsk minister beklagar rasistiska kommentarer

LÄS MER:Konspirationsanklagelser mot Sannfinländarna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS