Den demokratiske presidentaspiranten och tidigare vicepresidenten Joe Biden under ett besök på baren Stonewall Inn i New York, som spelat en viktig roll för hbtq-rörelsen.
Den demokratiske presidentaspiranten och tidigare vicepresidenten Joe Biden under ett besök på baren Stonewall Inn i New York, som spelat en viktig roll för hbtq-rörelsen.

Demokraternas fem hetaste debattörer

Två äldre vita män, två kvinnor och en ung borgmästare. Möt de fem presidentaspiranter som toppar opinionsmätningarna om vem Demokraternas anhängare vill se som partiets presidentkandidat i valet nästa år.

ANNONS
|

Joe Biden

76-årig tidigare vicepresident (till Barack Obama) och mångårig senator (i 36 år) från Delaware. Betonar ofta sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund, Bidens släktingar jobbade i gruvindustrin. Har redan fått stöd från viktiga fackförbund och tros kunna ge president Donald Trump en match om stödet från USA:s vita arbetare. Den frispråkige Biden har dock visst politiskt bagage, under våren anklagades han bland annat av flera kvinnor för olämpligt beteende – som att vara för närgången.

Opinionsstöd: 31,9 procent

ANNONS

Bernie Sanders

77-årig senator från Vermont som blev världskänd när han tampades med Hillary Clinton om Demokraternas nominering inför det förra presidentvalet 2016. Har tidigare varit borgmästare i Burlington och suttit i USA:s representanthus. Politiskt betecknar han sig som demokratisk socialist, han har bland annat kampanjat för gratis högskoleutbildning och framhållit de skandinaviska ländernas välfärdssystem som ett föredöme. Bland hans profilfrågor finns även åtgärder för att bekämpa den globala uppvärmningen.

Opinionsstöd: 15 procent

Elizabeth Warren

70-årig senator från Massachusetts som gjort sig känd som en progressiv politiker med hög svansföring. Undervisade i juridik på flera universitet innan hon valdes in i senaten 2012. President Donald Trump har emellanåt hånat Warren genom att kalla henne för "Pocahontas" eftersom hon framhållit sitt släktskap med USA:s ursprungsbefolkning. Bland Warrens prioriterade frågor är förbättrad ekonomi för USA:s medel- och arbetarklass. Hon vill även reformera systemet för studielån samt hårdare reglera finanssektorn.

Opinionsstöd: 11,9 procent

Pete Buttigieg

37-årig borgmästare från staden South Bend i Indiana. Tidigare marinsoldat som varit krigsplacerad i Afghanistan. Buttigieg är öppet homosexuell och framhåller det som en tillgång i kampen om Vita huset. Bland hans vallöften finns åtgärder mot klimatkrisen och höjda skatter för USA:s rikaste. Han anser sig också vara den som kan engagera partiets unga. I mejl till anhängare har han bett dem reflektera över hur USA ser ut år 2054, då han är lika gammal som den sittande presidenten är i dag.

ANNONS

Opinionsstöd: 7,1

Kamala Harris

54-årig senator från Kalifornien som gjort sig känd för tuffa utfrågningar av såväl ministrar som HD-domarkandidater. Var chefsåklagare i Kalifornien innan hon valdes in i senaten 2016. Harris har indiskjamaikanskt påbrå och spås kunna locka många minoriteter till valurnorna. Som aspirant betonar hon sin bakgrund inom rättsväsendet, men också vikten av sjukförsäkring för alla. Harris är även för legalisering av marijuana.

Opinionsstöd: 7,1

TT

ANNONS