I oktober 2014 valde brasilianarna än en gång att president Dilma Rousseff skulle leda landet. Hon hade då suttit på posten i fyra år. Redan då var många kritiska mot henne, men då sa många att hon åtminstone var bättre än de korrupta alternativen.
När den brasilianska kongressens underhus röstade i söndags blev resultatet att 367 ledamöter röstade för att presidenten skulle ställas inför riksrätt medan 137 röstade emot. Nu väntar ett avgörande beslut i senaten. Där krävs det att en majoritet beslutar att fallet tas vidare till en slutgiltig riksrätt.
Den officiella anledningen till att Rousseff ska ställas inför riksrätt är att hon ska ha dolt ett underskott i statskassan under presidentkampanjen 2014. Detta ska hon ha gjort genom att låna pengar från statliga banker, något ledare innan henne satt i system.
Men det är inte detta de brasilianska kongressledamöterna upprörs över. Det stod klart eftersom de uppgav helt andra motiv under omröstningen i kongressen. Den brasilianska journalisten Cecília Olliveira skrev en topplista på sin Facebooksida där hon bad folket rösta på den bästa anledning tillderas ledare ska ställas inför riksrätt.
Här följer några av anledningarna på topplistan:
- För brasiliens Frimurare
- För böndernas skull, om de inte sår blir det varken lunch eller middag
- För att gör slut på utnyttjandet av a-kassan
- För pensionärer och barn
- För min mamma Lucimar
- För brasilianska läkare
- Till minne av min far
- För fred i Jerusalem
Den riktiga anledningen till att politikerna i kongressen vill ställa president Dilma inför rätta är för att rädda sitt eget skinn. Av de 513 ledamöterna är det hela 303 som åtalats eller utreds för allvarliga brott såsom korruption eller ekobrott. Det motsvarar nästan 60 procent, enligt den oberoende organisationen Transparência Brasil.Tittar man på senatorerna är motsvarande siffra att 49 av 81 som sitter i senaten misstänks för grova brott.
President Dilma har själv kallat försöket att ställa henne inför riksrätt för statskupp. Ett begrepp som använts flitigt i Brasilien den senaste tiden. För drygt ett år sedan började nämligen hennes motståndare skandera att det vore bättre om landet gick tillbaka till att vara en militärdiktatur än att ha en korrupt ledare.
Men faktum är att det än så länge inte lagts fram några bevis för att presidenten varit inblandad i några av korruptionsaffärerna som avslöjats de senaste åren. Detta står alltså i grov kontrast till övriga politiker i kongressen och senaten. Flera är inblandade i den största korruptionshärvan i landets historia med det halvstatliga oljebolaget Petrobras i centrum.
Petrobras-skandalen handlar bland annat om att en kartell av byggföretag gjorde hemliga utbetalningar till Petrobras direktörer och brasilianska politiker för att få lukrativa kontrakt.Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva (2003—2011) är misstänkt för penningtvätt i samband med Petrobrashärvan. Dessutom har Skanskas brasilianska gren nyligen delgetts misstanke om inblandning i korruptionshärvan.
Förvisso var president Dilma Rousseff styrelseordförande i oljebolaget under perioden 2003—2010då bestickningarna pågick. Men än så länge har alltså hennes inblandning inte kunnat styrkas. Något som folket finner föga troligt, är man så pass högt uppsatt måste man också få ta del av kakan.
De två personer som kommer näst i ledet efter president Dilma har egentligen lika stor anledning att liggapyrt till. Vice-presidenten Michel Temer har som hennes ställföreträdande lika stort ansvar över det budgetunderskott som hon anklagas för att ha mörkats. Nummer två på listan är kongressens talesman Eduardo Cunha, han utreds för inblandning i korruptionsaffären kring Petrobras.
Ungefär samtidigt som Petrobras-skandalen avslöjades vände Brasiliens ekonomi från att ha gått på högvarv i över tio år till att djupdyka. En viktig del i det var givetvis att just oljepriset sjönk tillsammans med priset för andra viktiga exportprodukter i landet.Samtidigt närmade sig VM i fotboll och ilskan över de rekordstora investeringarna var ett faktum.
Trots det höll sig ändå landets valuta på en hög nivå, men efter VM var krisen ett faktum. Valutan sjönk samtidigt som ekonomin stannade in. Så har läget sett ut sedan dess och allt fler brasilianare har förlorat jobbet. Nu är arbetslösheten uppe i över tio procent, enligt det brasiliaska statistikinstitutet IBGE.
Brasilianarnas missnöje är utbrett och informationen de flesta tillskansar sig kommer från massmedia. Dessa ägs av privata aktörer och oberoende är inte en av grundpelarna, snarare egen vinning.
I ett land där alla söker egen vinning tycks det som en enkel lösning att avsätta presidenten. Men ingen kan säga att en säkrare framtid väntar därefter.
Nästa steg
- Inom tre veckor kommersenatenbesluta ifall riksrättsprocessen kommer inledas. Detkrävs en enkel majoritet för attfallet tas vidare till en slutlig riksrätt.
- I så fallhar senaten 180 dagar på sig att genomföra rättegången. Under tiden stängs Rousseff av och vicepresidenten Michel Temer träder in som tillfällig president.
- Om Rousseff fälls träder Temer in som president till nästa ordinarie val som planeras att hållas 2018.
- För att hon ska fällas krävs två tredjedelars majoritet, minst 54 senatorer.
- Om färre än 54 senatorer röstar för att fälla henne återfår Rousseff presidentposten.