Skärmdumpar Facebook/My Stealthy Freedom
Skärmdumpar Facebook/My Stealthy Freedom

Därför bär män i Iran slöja

Först började kvinnor att raka huvudet, nu har män börjat ta bilder på sig själva i slöja, skriver the Independent. I Iran pågår just nu ett uppror mot statens krav på att bära hijab och fler och fler män har börjat ställa sig på kvinnornas sida.

ANNONS
|

Män i Iran bär hijabs för att visa solidaritet med kvinnorna i landet som tvingas skyla sin huvuden när de lämnar hemmet, skriver the Independent.Sedan Irans islamiskarevolution år1979 har lagen varit väldigt strikt påslöjkravet, och det är den så kallade moralpolisen i landetsom ser till att lagen upprätthålls.

Kvinnor som inte bär hijab eller de som anses bära "dåliga hijab" – som visar håret – riskerar böter eller fängelse.

Kvinnor anses skamliga

Staten har nu bekostat en kampanj som visas över landet, där man fastställer att kvinnor som inte täcker håret är bortskämda och skamliga. Dessutom utsätter sig kvinnor utan slöja för risken att få oönskade sexuella inviter från män, fastslås i kampanjen.

ANNONS

Kampanjen har mött protester runtom i landet. Vissakvinnor har valt attrakasina huvuden för att kunna visa sig utan slöja, och under den senaste veckan har det dykt upp foton på män i slöja jämte kvinnor som visar håret fritt.

Cirka 30 foton

Fotona har kommit efter ett initiativfrån Masih Alinejad, skriver The Independent. Hon är en iransk aktivist och journalist bosatt i New York, som uppmanar män att stötta hennes kampanj mot hijabtvång. Alinejad ligger bakom kampanjen"My Stealthy Freedom" – ungefär "Min förstulna frihet" – och delar ofta bilder på kvinnor i Iran som har haft ett ögonblick av "förstulen frihet" när hon tagit av sig hijaben utanför hemmet.

På kort tid har hon fått cirka 30 bilder på män i hijab och vissa lägger även ut bilder på sina instagramkonton med hashtagen#meninhijab.

"Vore fantastiskt att bjuda in män"

– De flesta av dessa män lever i Iran och har sett hur deras kvinnliga släktingar fått lida på grund av moralpolisen och det förnedrandehijabtvånget, säger hon till the Independent.

– I vårt samhälle är kvinnans existens och identitet berättigad genom en mans integritet, och i flera fall har den religiösa läran och statens inflytande gett mannen en felaktig uppfattningom rätten att äga kvinnor. Så jag tänkte att det vore fantastiskt att bjuda in män att stötta kvinnors rättigheter.

ANNONS

Så trött att hon inte orkade prata

En man som skickat in en bild berättade att moderns niqab påminner honom om friheten han fick som man, men som hans mamma nekades till hennes död. "När den islamiska revolutionen ägde rum började min mamma bära hijab eftersom det fanns ett tvång. Och hon trodde aldrig på hijab" skriver mannen, rapporterar the Independent. "Under heta somrar var hon tvingad att gå ut i plagget. Min mamma dog och hennes kläder är det det enda som finns kvar som minne. Ibland tar jag på mig hennes kläder och minns de heta sommardagarna när hon gick ut och handlade. När hon kom tillbaka hade hettan tröttat ut henne så att hon inte ens hade energi nog att prata"

ANNONS