Årets resa till rymden blir den andra för den danske astronauten Andreas Mogensen. Den här gången har han packat med en handboll i bagaget.
Årets resa till rymden blir den andra för den danske astronauten Andreas Mogensen. Den här gången har han packat med en handboll i bagaget. Bild: Emil Nicolai Helms/TT/AP

Dansk tar med handboll till rymden

En rymdraket kommer lastad – med en dansk handboll. Det blir verklighet när astronauten Andreas Mogensen för andra gången reser till den internationella rymdstationen ISS.

ANNONS
|

Under sin sex månader långa resa med avfärd i augusti vill dansken främja sitt lands kulturhistoria. Det är anledningen till att han har packat med en handboll i bagaget, enligt ett pressmeddelande.

– Danmark har ett föreningsliv i världsklass, som vårt handbollslandslag, och många människor har njutit av att spela handboll i sin lokala idrottsförening där de har funnit glädjen i att spela med sina vänner, säger Mogensen.

Handbollen har redan skickats till Florida i USA där avfärden kommer att äga rum.

Niklas Landin, förbundskapten för det danska handbollslandslaget, tog emot beskedet med glädje.

– Det är fantastiskt att vi som danskar håller ihop och enas kring de saker vi är bra på. Och om det är någon vi är stolta över i Danmark så är det Andreas Mogensen, säger han.

ANNONS

Förra gången Andreas Mogensen reste ut i rymden var år 2015.

ANNONS