Årets resa till rymden blir den andra för den danske astronauten Andreas Mogensen. Den här gången har han packat med en handboll i bagaget.
Årets resa till rymden blir den andra för den danske astronauten Andreas Mogensen. Den här gången har han packat med en handboll i bagaget. Bild: Emil Nicolai Helms/TT/AP

Dansk tar med handboll till rymden

En rymdraket kommer lastad – med en dansk handboll. Det blir verklighet när astronauten Andreas Mogensen för andra gången reser till den internationella rymdstationen ISS.

ANNONS
|

Under sin sex månader långa resa med avfärd i augusti vill dansken främja sitt lands kulturhistoria. Det är anledningen till att han har packat med en handboll i bagaget, enligt ett pressmeddelande.

– Danmark har ett föreningsliv i världsklass, som vårt handbollslandslag, och många människor har njutit av att spela handboll i sin lokala idrottsförening där de har funnit glädjen i att spela med sina vänner, säger Mogensen.

Handbollen har redan skickats till Florida i USA där avfärden kommer att äga rum.

Niklas Landin, förbundskapten för det danska handbollslandslaget, tog emot beskedet med glädje.

– Det är fantastiskt att vi som danskar håller ihop och enas kring de saker vi är bra på. Och om det är någon vi är stolta över i Danmark så är det Andreas Mogensen, säger han.

ANNONS

Förra gången Andreas Mogensen reste ut i rymden var år 2015.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS