Integrationsminister Mattias Tesfayes (S) valaffisch, till höger, i samband med en debatt med Pia Kjærsgaard (DF) utanför Köpenhamn. Arkivbild.
Integrationsminister Mattias Tesfayes (S) valaffisch, till höger, i samband med en debatt med Pia Kjærsgaard (DF) utanför Köpenhamn. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Dansk minister vill kartlägga migrantbakgrund

Danmark vill fördjupa kartläggningen av kriminalitet och sysselsättning hos invandrargrupper. Integrationsministern vill dela upp grupper baserat på geografisk härkomst.

ANNONS

Danmarks utlännings- och integrationsminister, socialdemokraten Mattias Tesfaye, vill skapa särskild statistik över brottslingar som kommer från Mellanöstern, Nordafrika, Turkiet och Pakistan, skriver Ritzau.

I en intervju med tidningen Berlingske säger Tesfaye att statistiken ska användas för att granska kriminalitet och sysselsättning bland migranter och andra generationen invandrare.

Två grupper

Migranter delas i dag upp i de två grupperna västliga och icke-västliga invandrare. Detta räcker inte, enligt Tesfaye:

– Vi behöver mer tillförlitliga uppgifter, och jag tror att det kommer att gagna och kvalificera integrationsdebatten, säger han till Berlingske.

– Dessa uppgifter kan komma att visa att vi i Danmark inte har de stora problemen med personer från Latinamerika eller delar av Asien. Dem som vi har problem med är människor från Mellanöstern och Nordafrika.

ANNONS

Utlännings- och integrationsdepartementet vill uppdela migranter i en så kallad menapt-grupp, vilket inkluderar Mellanöstern, Nordafrika, Pakistan, Afghanistan och Turkiet.

"Samhället bör stötta"

Danska forskare välkomnar utspelet, men med förbehåll.

– Med mer noggrant uppdelade landgrupperingar har vi möjlighet att identifiera vilka grupper som har utmaningar, och som samhället bör stötta, säger Lars Højsgaard Andersen på Rockwool Fonden.

Även Torben Tranæs från det nationella forsknings- och analyscentret om välfärd, Vive, ser fördelar med en mer detaljerad statistik. Men han varnar för hur den används:

– Det är klart att man ska vara vaksam så att statistiken inte stigmatiserar. Men det kan också ske om man använder sig av större kategorier. Det är uppmärksamheten på att undvika stigmatisering som är viktig.

ANNONS