Dansk kritik mot Ikea: "Ansträngande politiskt korrekt"

Ikea har släppt sin julkollektion med ljus och kransar under namnet "vinterfest". Det har väckt starka reaktioner hos Peter Skaarup, Dansk Folkeparti, som ifrågasätter avsaknaden av ordet jul:
– Det för tankarna till att vissa blir kränkta av oss som firar jul, säger han till danska DR.

ANNONS
|

Oktober är inte ens över, men snart är julen här. Åtminstone om man frågar handeln.

Till exempel skriver möbeljätten Ikea på sin sajt: "Nu gör vi plats för vinterns mysiga högtid och öppnar julbutiken. [...] Det är ju alltid skönt att vara ute i god tid."

Men företaget har stött på kritik – från Dansk Folkeparti, något som danska public service DR har rapporterat om.

På Facebook skriver Peter Skaarup (DF), gruppledare för partiet i Folketinget:

"Medan de flesta danskar ser fram emot att fira en traditionell dansk jul, har Ikea börjat pynta till 'vinterfest'. Jag gillar Sverige och svenskarna, men den politiska korrektheten från vårt grannland börjar att bli lite ansträngande."

ANNONS

LÄS MER:Ikea storsatsar i Kina

Han avslutar inlägget med att fråga läsarna om de ska fira jul eller vinterfest i december, följt av två emojis i form av en julgran och en tomte.

Även om man på Ikeas hemsida kan filtrera på till exempel "julgransdekorationer" ingår mycket riktigt gröna kransar, röda draperier, små konstgjorda granväxter och dekorationskulor i serien "Vinterfest".

LÄS MER:"Kommunen verkar bara bry sig om Ikea"

Ikea: Handlar inte om politisk korrekthet

För DR berättar Christian Mouroux, kommunikationschef på Ikea Danmark att namnet snarare bygger på en kommersiell grund än politisk korrekthet.

– Fyra gånger om året släpper vi en kollektion som är bunden till årstider snarare än specifika helgdagar. Nu går vi in i en säsong som kallas vinter, och därför har vi skapat en produktserie som fungerar hela perioden, säger han i P1 Morgen och förtydligar att produkterna inte ska vara bundna till just julen.

I samma program nöjer sig inte Peter Skaarup med den förklaringen.

– Jag kommer att tänka att det handlar om politisk korrekthet och att det har något att göra med att vissa blir kränkta av oss som firar jul. Och det tycker jag inte om.

Enligt Jon Egerlid, presskontakt på Ikea Sverige, har motsvarande kollektion hetat "Vinter" sedan minst fem år tillbaka.

– Ikea älskar julen och firar jul på många olika sätt. Vi har en kollektion med jul- och vinterprodukter och i år heter den Vinterfest, säger han.

ANNONS

Så det har inte med att folk har blivit kränkta över de som firar jul?

– Nej, absolut inte, det är ett namn som vi har haft sedan flera år tillbaka och det är både en vinter- och julkollektion, säger Jon Egerlid.

Slopar julgranssatsningen

Något som Ikea faktiskt slopat är sin julgransförsäljning, som företaget startade upp för två år sedan. Satsningen fick kritik, bland annat av andra granförsäljare i Älmhult, eftersom de inte kunde matcha möbeljättens priser och fick elda upp osålda granar värda tiotusentals kronor. Dessutom kritiserades granarna för att inte vara miljövänliga eftersom de kom från besprutade odlingar i Danmark. I år slopar Ikea därför julgransförsäljningen, enligt Kvällsposten.

– Vi har valt att prioritera på försäljningen inne i varuhusen i år, säger Felix Östman, presskontakt på Ikea, till tidningen.

LÄS MER:Kamprads liv i bilder

ANNONS