Ett F-16-plan av samma typ som var inblandad i incidenten. Arkivbild.
Ett F-16-plan av samma typ som var inblandad i incidenten. Arkivbild. Bild: Gregorio Borgia/AP/TT

Danmark hejdade ryskt militärflyg över Nordsjön

Ryska militärplan har hejdats av danska stridsplan över Nordsjön, meddelar Nederländerna och Danmark.

ANNONS
|

Nederländerna fick på måndagsmorgonen en varning om att ett bombplan kan ha varit på väg mot landets bevakningsområde. Såväl nederländska som danska plan skickades upp för att stoppa det, skriver Nederländernas flygvapen på X, tidigare Twitter.

Danmarks flygvapen bekräftar händelsen, men i mer nedtonade ordalag. Det handlade om två ryska militärplan, som danska F-16 skickades upp för att "identifiera", enligt ett inlägg på X. Flygvapnet i Köpenhamn betonar att det hela ägde rum i internationellt luftrum.

Vad bombplanet hade för ärende är oklart. I sociala medier spekuleras i att det kan ha att göra med ryska militärövningar som inleddes i början av augusti.

ANNONS

Försvarsalliansen Nato har delat upp södra Nordsjön i bevakningsområden. Just nu deltar Storbritanniens, Nederländernas och Danmarks flygvapen i bevakningen av eventuella hot i området.

Senare på måndagen meddelade Rysslands försvarsdepartement att ett ryskt stridsplan av modellen MiG-29 lyfte för att hindra en möjlig "kränkning" från ett norskt patrulleringsplan.

"När det ryska stridsplanet närmade sig, gjorde det främmande militärplanet en u-sväng bort från den ryska gränsen", uttalar sig försvarsdepartementet, enligt AFP.

Incidenten inträffade över Barents hav. Norge bekräftar händelsen, men hävdar att det norska planet inte närmade sig den ryska gränsen och att det var en ren rutinoperation, rapporterar NTB.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS