Danmark har fått sin nya regent

Drottning Margrethe har abdikerat och Frederik X är kung av Danmark.
Inför massiva jubel steg den nya kungen ut på balkongen på Christiansborgs slott och visade upp sig för det danska folket.

ANNONS
|

Danska drottning Margrethe har skrivit under sin abdikering, och har därmed överlåtit tronen till sin son.

Kung Frederik X:s fru är numera drottning Mary.

Efter att tidigare drottning Margrethe hade gjort sin son till kung sade hon:

– Gud bevare kungen, rapporterar DR.

Uppståndelsen är stor och Köpenhamns gator är välfyllda i närheten av slottet. Många – både danskar och ditresta entusiaster – har väntat i många timmar för att få en glimt av den nya kungen.

Det var i sitt nyårstal i slutet av förra året som den tidigare drottningen meddelade att hon skulle abdikera och lämna över till sonen Frederik. Hon var statsöverhuvud i Danmark i 52 år.

ANNONS

Den svenska kungafamiljen deltar inte vid festligheterna i Danmark, då tronskiften anses vara av nationell karaktär. Däremot har Kung Carl XVI Gustaf lämnat ett hjärtligt meddelande till den abdikerande drottningen.

"Kära kusin Daisy! När du i dag frånträder Ditt höga ämbete som Drottning av Danmark vill jag framföra mitt varma tack för det goda samarbetet genom åren. Du inträder nu i en förändrad roll, men vänskapen mellan oss består – innerlig och konstant”, skriver kungen i ett telegram.

Vid 13.35 började det officiella trontillträdet med att kronprinsparet lämnade slottet Amalienborg med bil. Strax därefter lämnade den abdikerande drottning Margrethe slottet Christiansborg för att åka kortege genom Köpenhamns gator och torg där tio tusentals danskar väntat för att få syn på monarken.

Statsministern proklamerar tronskiftet

Drottning Margrethe eskorterades av Gardehusarregimentets hästskvadron. Resan genomfödes från Christian IX:s palats på Amalienborg via Frederiksgade, Bredgade, Kongens Nytorv, Holmens Kanal och Prins Jørgens Gård.

Klockan 14 samlades Danmarks regering på Christiansborgs slott, då drottningen undertecknade en avsägelseförklaring.

Därefter blev kronprins Frederik i stället kung Frederik X och drottning Margrethe II (som har kvar titeln som drottning) återvände till Amalienborg med bil via Holmens Bro, Kongens Nytorv och Sankt Annæ Plads.

Kungaparet stannade dock kvar på Christiansborgs slott för att ta emot särskilt inbjudna gäster.

ANNONS

Salut med 81 skott

Klockan 15 klev Danmarks nya kung Frederik X ut på balkongen varpå statsministern tillkännagav tronföljden inför de åhörare som samlats.

Strax därpå sköts det salut från Batteri Sixtus på Holmen. 27 skott – gånger tre –avfyras. Sedan var det dags att ta ner kungaflaggan på Christian IX:s palats, för att i stället hissa den på Frederik VIII:s palats vid Amalienborg.

Avslutas på Tivoli

Omkring klockan 15.30 lämnar det nya kungaparet, kung Frederik X och drottning Mary, Christiansborgs slott i en vagn i sällskap av Gardehusarregimentets Hästeskadron. Resan går via Holmens Kanal, Kongens Nytorv, Bredgade och Sankt Annæ Plads till Amalienborg.

Klockan 18 avslutas festligheterna då Tivoli bjuder på sitt största fyrverkeri någonsin – en prakt som enligt löftet ska vara synligt över hela huvudstaden och i förorter utanför Köpenhamn.

Texten uppdateras

LÄS MER:Danskt tronskifte kan ge Mary-feber i Australien

LÄS MER:Tågbiljetter hårdvaluta när Frederik blir kung

LÄS MER:Kungaparet inte med vid danskt tronskifte

LÄS MER:Efter tronskiftet: Margrethe blir "vikarie"

ANNONS