EU-minister Hans Dahlgren (S) på väg in till tisdagens ministermöte i Bryssel.
EU-minister Hans Dahlgren (S) på väg in till tisdagens ministermöte i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Dahlgren: Allvarliga frågor om SD

Sverigedemokraternas framgångar i riksdagsvalet väcker frågor när EU-ländernas EU-ministrar möts i Bryssel – med bara 3,5 månader kvar till Sveriges ordförandeskap i ministerrådet. Avgående regeringen tror ändå på ett lyckat ordförandeskap.

ANNONS

En stor del av arbetet för EU-minister Hans Dahlgren (S) har det senaste året ägnats åt planering inför Sveriges tid som ministerrådsordförande under det första halvåret 2023.

Fast när det inleds lär en helt annan regering ha tagit vid.

– Det här är ju demokratin i praktiken: när den andra sidan vinner valet – förvisso knappt, men det finns ändå en majoritet – då är det den sidan som ska ta över ansvaret. Då gäller det att stödja dem på det sätt som vi är vana vid i den svenska demokratin och ge dem förutsättningar för att blicka framåt och göra ordförandeskapet, till exempel, så bra som möjligt, säger Dahlgren i Bryssel.

ANNONS

Frågor om SD

Valresultatet har redan resulterat i diverse undringar från kollegor runt om i EU.

– Jag har fått flera frågor. Det är inte alla som är så bekanta med den svenska politiken. Jag har sagt till dem att jag ska göra vad jag kan för att den här övergången ska bli så smidig som möjligt, säger Dahlgren på väg in till tisdagens EU-ministermöte.

Framför allt är det SD:s rötter som väcker frågor.

– Det är ju många som frågar sig vad det betyder att ett parti som Sverigedemokraterna har blivit det största i den grupp av partier som stöder en ny regering. Och det är klart att det är allvarliga frågor som kommer kring Sverigedemokraternas nazistiska rötter och deras ställning i frågor kring Ungern, till exempel.

"Väldigt bra"

När det gäller ordförandeskapet i EU försöker han ändå lugna.

– Det svenska ordförandeskapet kommer nog att skötas väldigt bra av en ny regering och jag ska i alla fall bidra till att det blir så, lovar Dahlgren.

Sverige tar över som ordförandeland efter Tjeckien från den 1 januari 2023 och lämnar sedan över arbetet till Spanien från den 1 juli nästa år.

Fakta: Ordförandeländer i EU

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Så här ser listan ut under de kommande halvåren:

Hösten 2022: Tjeckien

Våren 2023: Sverige

Hösten 2023: Spanien

Våren 2024: Belgien

Hösten 2024: Ungern

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS