Coronasituationen akut i Indien – 3 000 döda senaste dygnet

Situationen i Indien beskrivs som akut när smittspridningen skenar i rekordfart. Det senaste dygnet har inneburit över 3 000 nya dödsfall – och mörkertalet beräknas vara stort.

ANNONS
|

Den senaste veckan har över 300 000 nya smittofall per dag registrerats. Det senaste dygnet har över 3 000 döda rapporterats in.

Totalt har drygt 200 000 människor dött och 18 miljoner smittats i Indien. Mörkertalen beräknas dock vara stora i landet med drygt 1,3 miljarder invånare.

Enligt CNN kan smittotalen vara upp till 30 gånger högre, vilket i så fall skulle innebära en halv miljard fall.

Experter beskriver den nya smittovågen som en perfekt storm skapad av låg vaccineringsgrad, stora politiska och religiösa sammankomster. och spridningen av nya virusmutationer.

Enligt John Hopkinsuniversitetet är endast 1,67 procent av landets befolkning fullvaccinerade.

ANNONS
Diagrammet visar den dramatiska ökningen av antalet coronafall i Indien.
Diagrammet visar den dramatiska ökningen av antalet coronafall i Indien. Bild: John Hopkinsuniversitet

Jagar syrgas på svarta marknaden

Den snabba ökningen – som delvis skyllts på en ny virusvariant och flera politiska och religiösa massmöten – har lett till överbelagda sjukhus och brist på respiratorer, vaccin och syrgas.

LÄS MER:Efter höga smittspridningen – nu stänger 20-miljonersstaden New Delhi ned

Rapporter har florerat om att myndigheter jagar syrgas på svarta marknaden – till det tiodubbla priset.

I New Delhi står ambulanser i långa köer för att köra döda från sjukhusen till tillfälliga krematorieplatser i parker och på parkeringsplatser, rapporterar Reuters. Vid ett sikhiskt tempel i stadens utkanter flockades samtidigt många sjuka i hopp om att få del av dess begränsade lager av syrgas.

Sverige erbjuder respiratorer till Indien

Flera länder har lovat att komma Indien till undsättning. På tisdagen rapporterade DN att myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) erbjudit Indien 120 respiratorer.

– Indien ber nästan aldrig om hjälp. Därför känns det verkligen angeläget att svara, eftersom det betyder att de har det katastrofalt, sa Susanne Axmacher, funktionsledare på MSB, till tidningen.

Samtidigt rapporterar CNN att premiärminister Narendra Modis parti BJP håller politiska stormöten inför kommande lokalval i landet. Bilder visar stora folksamlingar som trängs på en gata, utan tillstymmelse till social distansering. Detta trots att landets valkommitté förra veckan förbjöd politiska möten med fler än 500 personer.

Enligt universitetet i Washington kan dödstalen fortsätta stiga till mitten av maj och då nå en kulmen på 13 000 döda per dag.

ANNONS
ANNONS