CIA:s 638 mordförsök

1959 inledde CIA sina planer på att störta Kubas tidigare president Fidel Castro. Trots att han uppskattats ha utsatts för över 600 olika mordförsök somnade den tidigare gerillaledaren in i sitt hemland 90 år gammal.

ANNONS
|

Fidel Castro är en av vår tids mest mytomspunna ledare.

Sedan han störtade Kubas tidigare diktatorFulgencio Batista 1959 har USA velat se honom död.

Tre månader efter revolutionen bjöds han in till New York av stadens medier som beskrevs den nya ledaren som en cigarrökande Robin Hood i basker och helskägg enligtIllustreradVetenskap Historia.

En misstänkt kommunist

I Vita huset befarade den dåvarande presidenten Dwight D. Eisenhowerdäremot att grannlandets nya ledare var kommunist och att Sovjet hade fått en ny bundsförvant 14,5mil söder om USA - mitt under det kalla kriget.

Ett år senare besannades Eisenhowers farhågor då Kuba ingick ett handelsavtal med Sovjet. Mot att Kuba levererade socker och frukt till Sovjet - fick de bland annat tillbaka olja, vapen och ett lån på den då hisnande summan 100 miljoner dollar.

ANNONS

USA svarade med att införa sanktioner mot Kuba som i sin tur svarade med att förstatliga alla amerikanska företag i landet.

Mordplanerna inleddes

Med hjälp av CIA:s dåvarande giftexpert, doktor Sidney Gottlieb (bilden), inleddes arbetet med att försöka förgifta Fidel Castro. Planerna var först att göra honom till så pass stort åtlöje att han skulle tvingas bort från posten.

En av Sidney Gottlieb första planer var att lägga talliumsulfat i Castros sko. Tanken var att giftet skulle sprida sig i hans kropp och få honom att förlora sitt berömdahelskägg.

Giftplanen skulle utföras under ett av Castros utlandsbesök, men planerna gick i stöpet då presidenten ställde in resan.

Snart övergick CIA:s planer från att göra Castro till åtlöje till att han skulle mördas.

Skulle sprängas med cigarr

Enligt IllustreradVetenskap Historiaska ettav deuppskattningsvis 638mordförsökenmot Fidel Castro ha varitatt smuggla in en näsduk med dödliga bakterier till Castros garderob på Kuba.

Samtidigt byggde även CIA ett radiostyrt plan som man planerade att fylla med sprängmedel - ett plan som skulle flygas mot presidenten och döda honom.

Inga av planerna lyckades och istället föddes en ny hjälte på Kuba - Castros säkerhetschefFabián Escalante.

Escalantes bedrifter för att stoppa mordförsöken på presidenten spreds snabbt på Kuba och resulterade till och med i en tv-serie i kubansk television.

ANNONS

Raul var dubbelgångare

Escalante såg bland annat till att Fidel Castros utlandsresor alltid offentliggjordes först dagen innan presidenten skulle resa iväg. Under resorna användes alltid tre identiska plan - allt för att ingen skulle kunna vara säker på i vilken av farkosterna presidenten satt i.

Även dubbelgångare användes för att ingen med säkerhet skulle veta vem av deskäggiga kubanerna som var presidenten.Bland annat agerade hansbror Raul Castro dubbelgångare. Samma man som år 2008 officiellt tog över presidentposten på Kuba.

Mordförsöken mot Fidel Castro fortsatte under åren.

IllustreradVetenskap Historiahar listat några av CIA:s mest spektakulära mordplaner för att störta Fidel Castro.

Cigarrer med sprängmedel:

Cigarren har ansetts vara en av Castros svagheter.1960uppges CIA ha försökt smuggla in cigaretter fyllda med sprängmedel till Castro när han befann sig i FN-huset i New York.

Lönnmördare:

Under en presskonferens i Santiago de Chile fick två journalister och exilkubaner i uppdrag att mörda Castro. I filmkamerorna hade lönnmördarna gömt kulsprutor - men kuppen misslyckades.

Giftigt milkshake:

1963uppges CIA ha försökt att förgifta Fidel Castroschokladmilkshake på Hotel Havana Libre påKuba. Planen var att en man i kökspersonalen skulle placera en giftampull ihans favoritdryck. Planerna gick i stöpet då den insmuggladekapseln frösfast i kylskåpet. När ampullen skulle dras loss gick den sönder och giftet rann ut. Säkerhetschefen Fabián Escalante berättade i en intervju med Reuters 2007 att den här planen var det närmaste någon kom i försökenatt mördaFidel Castro.

ANNONS

Maffian: Med hjälp av amerikanska maffiamedlemmar som förlorat stora inkomster på Kuba efter revolutionen försökte CIA återigen att förgifta Fidel Castro.

Exflickvännen: Tyskfödda Marita Lorenz hade en kärleksaffär med Castro under 1959. Lorenz uppges ha varit förälskad i Castro som inte besvarade hennes kärlek.

1960 flögs hon in till Kuba för att förgifta presidenten i hans hem. Redan på flygplatsen ska planerna ha avslöjats efter att Castro då ska ha frågat henne "Har du kommit hit för att döda mig" - en fråga som ska ha fåttMarita Lorenz att bryta ihop och börja gråta.

Totalt uppskattasCIA ha smidit 638 planer för att mördaCastro. Ingen av dem lyckades.

ANNONS