Chiles före detta president Michelle Bachelet talar inför FN:s generalförsamling 2017.
Chiles före detta president Michelle Bachelet talar inför FN:s generalförsamling 2017.

Chiles starka kvinna blir FN:s MR-chef

Michelle Bachelet, barnläkaren som sadlade om till politiker och blev Chiles första kvinnliga president, har godkänts som FN:s nya människorättschef. Hon ersätter den frispråkige Zeid Ra'ad al-Hussein.

ANNONS

FN:s generalförsamling röstade ja till utnämningen på fredagseftermiddagen svensk tid. Michelle Bachelet ersätter därmed den frispråkige jordaniern Zeid Ra'ad al-Hussein som kliver av sin post den sista augusti.

FN-chefen António Guterres säger att Bachelet kommer att tillträda vid en svår tid för mänskliga rättigheter.

- Hat och ojämlikhet är på uppgång. Respekten för internationella lagar om humanitära och mänskliga rättigheter är på nedgång. Utrymmet för civilsamhället minskar. Pressfriheten utsätts för påtryckningar, sade han vid en pressträff.

ANNONS

Vidgade aborträtten

Bachelet var Chiles president 2006–2010 och 2014–2018. Däremellan var hon chef för FN-organet UN Women. Under sin tid som president i Chile införde hon bland annat gratis utbildning, vidgade aborträtten och genomförde stora omläggningar inom skatte- och arbetsmarknadssektorn.

António Guterres nominering av Bachelet har fått blandade – men mest positiva – reaktioner. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley har i en kommentar dock antytt att man inte kommer att tolerera att Bachelet följer i sin företrädares fotspår: Den tidigare människorättschefen Zeid Ra'ad al-Hussein har varit starkt kritisk mot USA:s president Donald Trump.

- FN:s människorättsråds misslyckande gör valet av näste människorättschef extra viktigt. Det är viktigt att generalsekreterarens val, Michelle Bachelet, undviker tidigare misstag.

"Själv ett offer"

Kenneth Roth, chef för människorättsorganisationen Human Rights Watch, är mer positiv.

- Som ett offer själv har hon ett unikt perspektiv på rollen och vikten av att försvara de mänskliga rättigheterna. Människor världen över är nu beroende av att hon offentligt och kraftfullt försvarar dem, särskilt när de skyldiga är mäktiga.

ANNONS

Bachelet satt fängslad under Augusto Pinochets styre och levde i exil under flera år för sitt motstånd mot diktatorn.

TT

Fakta: Huvudkontor i Genève

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter är FN:s högsta ansvariga för frågor rörande organisationens arbete med mänskliga rättigheter. Han eller hon är också chef för den byrå inom FN:s sekretariat som brukar kallas MR-kontoret, men som egentligen heter Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR).

OHCHR har sitt huvudkontor i Genève.

ANNONS