Raúl Freites tillsammans med hans fru Zoraida Siso De Freites och sonen Raúl Freites Siso på torsdagen.
Raúl Freites tillsammans med hans fru Zoraida Siso De Freites och sonen Raúl Freites Siso på torsdagen.

Caracasbo: Som att vi inte är latinos längre

I onsdags demonstrerade tiotusentals människor i Venezuelas huvudstad Caracas.

ANNONS
|

På en kulle i östra Caracas bor 51-årige Freites med sin fru Zoraida Siso De Freites och två barn. Hela familjen är under torsdagskvällen samlad på balkongen där de ser ut över den bergsomringade staden.

- Jag kan säga att utsikten är lugnare än någonsin, säger han via telefon till TT.

"Allvarlig stämning"

Freites beskriver stämningen på gator och torg som lugnet efter en storm. Ingen vet vad som kommer att hända och en svag känsla av optimism ligger i luften.

ANNONS

- Jag kan inte förklara det, det har aldrig varit så här förut. De flesta är lugna och beter sig sansat och rationellt.

- Det är som att vi inte är latinos längre, ingen fest, inget skrik. Allt är bara väldigt, väldigt seriöst.

På onsdagen var atmosfären däremot annorlunda. Tiotusentals demonstranter samlades i staden viftande med flaggor i gult, blått och rött och skanderade "Guaidó, president" eller "Ut med Maduro". Även regimtrogna demonstranter gav sig ut på gatorna. Raúl Freites, som inte bor i stadens centrum, säger att han inte varit inblandad i demonstrationerna.

- Men jag har hört om dem så klart, och om de döda som tyvärr fick betala ett sorgligt pris. Men det är inte är poängen med vad som håller på att hända. Poängen är att vi håller på att försvara konstitutionen.

ANNONS

"Politiskt fenomen"

Han berättar att de senaste veckorna har präglats av rädsla och hopplöshet, alla vakna timmar har gått åt till att fokusera på att hålla ihop familjen och få det att gå runt.

- Det vi hela tiden gick och hoppades på var att något oväntat skulle hända – och nu har det hänt. Ett politiskt fenomen som på mindre än 24 timmar ändrat utsikten för hela Venezuela, säger han.

TT: Och vad vill du att det hela ska leda till?

- Jag vill se ett slut på det här politiska spelet så att vi kan få tillbaka det vackra Venezuela som vi en gång hade, säger han.

TT

ANNONS