Bulgariska flaggan målad på ett hus i Bankja i Bulgarien. Arkivfoto.
Bulgariska flaggan målad på ett hus i Bankja i Bulgarien. Arkivfoto. Bild: Visar Kryeziu/AP/TT

Bulgariskt byte i Bryssel

ANNONS
|

Iliana Ivanova, 47-årig ekonom och fram till nu ledamot av EU:s revisionsrätt, blir det senaste nytillskottet till EU-kommissionen – med bara drygt ett år kvar på nuvarande mandatperiod.

Ivanovas kandidatur godkändes av EU-parlamentet på tisdagen med 522 röster mot 27 och 51 nedlagda. Därmed tar bulgariskan över som ansvarig för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom i stället för landsmaninnan Mariya Gabriel, som i somras övergick till att bli vice premiärminister och utrikesminister i hemlandet.

EU-kommissionen, som består av en ledamot från varje medlemsland i EU, kommer senare i höst få ytterligare minst en ny kommissionär, då klimatansvarige viceordföranden Frans Timmermans också tackat för sig för att i stället försöka bli premiärminister i Nederländerna. Till hans ersättare har landets förre utrikesminister Wopke Hoekstra nominerats.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS