En kvinna lägger blommor utanför det lägenhetshus i Paris där 12-åriga Lola hittades mördad. Arkivbild från i onsdags förra veckan.
En kvinna lägger blommor utanför det lägenhetshus i Paris där 12-åriga Lola hittades mördad. Arkivbild från i onsdags förra veckan. Bild: Michel Euler/AP/TT

Brutalt flickmord följs av politiska utspel

Ett brutalt mord på en 12-årig flicka i Paris har väckt avsky i hela Frankrike.
När föräldrarna ska ta farväl av sin dotter vädjar de till landets politiker att sluta försöka dra nytta av mordet.

ANNONS
|

12-åriga Lola hittades död i en väska förrförra fredagen, utanför lägenhetshuset där hon bodde i det 19:e arrondissementet i nordöstra Paris.

En 24-årig kvinna har erkänt att hon dödat flickan, men haft svårt att ge någon sammanhängande förklaring till det som skedde.

Det var ren och skär ondska, enligt president Emmanuel Macron. Det var ditt fel, säger hans meningsmotståndare till höger i politiken.

Föräldrarna svarar att de vill sörja i fred.

Märkliga förhör

Den misstänkta 24-åringen vistades i sin systers lägenhet i det flerfamiljshus där 12-åringen bodde. I ett första förhör berättade hon för polisen att hon hade lurat in flickan i den lägenheten och förgripit sig på henne innan hon tog hennes liv på ett särskilt våldsamt vis.

ANNONS

I ett nästa förhör slog 24-åringen fast att hon aldrig skulle kunna döda ett barn och att det måste ha varit någon annan, vilket återberättats av bland andra Le Journal du Dimanche. Sedan sade hon sig ha slagits mot en vålnad.

Det har framkommit att den misstänkta kvinnan nyligen hade blivit nekad en egen nyckelbricka till lägenhetshuset av flickans mamma, som hade ansvar för dessa. Det nämner kvinnan också i förhör.

24-åringen kommer från Algeriet och har fram till nyligen bott i Frankrike med ett studentvisum. Det hade dock gått ut och i slutet av augusti fick hon veta att hon skulle behöva lämna landet inom 30 dagar.

Högerraseri

Det särskilt brutala och svårförklarliga mordet har väckt stora reaktioner i Frankrike. Det 12-åriga offrets föräldrar träffade president Emmanuel Macron i tisdags förra veckan. Macron har beskrivit det inträffade som "extrem ondska" och sagt att föräldrarna förtjänar hela landets tankar.

Kort därpå klev nationalistledaren Marine Le Pen fram vid ett sammanträde i nationalförsamlingen, krävde en tyst minut och riktade skuld mot den sittande regeringen.

– Den misstänkta i detta barbariska dåd skulle inte ha varit i vårt land, utropade Le Pen.

Premiärminister Élisabeth Borne bad Le Pen att "visa lite anständighet" och låta rättsväsendet hantera saken som sig bör.

ANNONS

Den än mer radikale högerpolitikern Éric Zemmour har tagit mordet som ett bevis för sin teori om ett pågående folkmord på fransmän som bedrivs av utlänningar.

Éric Ciotti, som tillhör högerfalangen inom Republikanerna, har fördömt regeringen som "kriminellt slapphänt" i migrationsfrågor.

I torsdags gick högerextrema demonstranter genom Paris med ett porträtt av 12-åriga Lola.

Många åskådare

I fredags gick den mördade flickans föräldrar ut och vädjade till politiker och allmänhet att sluta försöka dra nytta av deras dotters död och låta dem sörja.

Vid begravningsceremonin i staden Lillers kommer bland andra inrikesminister Gérald Darmanin att närvara. Tillställningen är öppen för allmänheten, även om föräldrarna vill att själva gravsättningen sker privat. Högtalare lär sättas upp för att de tusentals åskådare som väntas ska kunna höra vad som sägs.

– Jag vill att Lolas föräldrar ska få möjlighet att leva igen, säger Olivier Leborgne, biskop i Arras i norra Frankrike som ska leda begravningsceremonin på måndagen, till tv-kanalen France 3.

– Jag hoppas att folk är väldigt måttfulla, diskreta och väldigt respektfulla.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS