Brittisk soldat stred för Ukraina – dömdes för desertering

En brittisk soldat lämnade sin post i Estland för att strida för Ukraina. Efter att ha krigat vid fronten i ett halvår åkte han hem till Storbritannien där han greps och dömdes för desertering. Nu vill soldatens ukrainska befälhavare att han frias.

ANNONS
|

Det var under våren 2022, strax efter att den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina hade påbörjats, som den brittiske soldaten agerade. Han var stationerad med sitt regemente i Natolandet Estland när han beslutade sig för att lämna sin position för att åka till Ukraina.

Där tog han värvning och skickades till fronten för att strida mot de anfallande ryssarna. När han efter ett halvår åkte hem till Storbritannien greps han för desertering, rapporterar The Guardian.

I juli i år dömdes soldaten av en militärtribunal till fängelse för desertering. Enligt tribunalen hade mannen inte lytt order och därmed inneburit en säkerhetsrisk. Men för Ukraina tycks den brittiske soldaten ha varit värdefull.

ANNONS

Nu höjs nämligen röster från politiskt håll att den brittiske soldaten borde få gå fri. Roman Kostenko, som är parlamentsledamot i Ukrainas parlament, var den brittiske soldatens befälhavare när han stred nära staden Mykolaiv. Enligt Kostenko var britten en av tio utländska frivilliga som bidrog till att Kostenkos enheter kunde stoppa ryssarna vid Mykolaiv.

”Moraliskt försvarbart”

– Han kom hit strax efter den fullskaliga invasionen. Även om han var ung var han en duktig soldat. Han pratade flytande ryska och fungerade som översättare. Han delade med sig av sin militära erfarenhet och visade oss hur utländska vapen kunde användas, säger Kostenko till The Guardian.

Soldaten, som nu är 21 år, har rysk mamma och växte upp i Ryssland tills att han var 12 år, skriver den brittiska tidningen. Enligt Kostenko var mannen tydlig med att han var i Ukraina för att ”slåss mot ondskan.”

Som vice ordförande för det pro-europeiska Golos-partiet har Roman Kostenko nu skrivit till president Volodymyr Zelenskyj och bett honom ta upp den brittiske soldatens frigivning med London. I fredags tog även Kostenko upp saken med den tidigare brittiske premiärministern Boris Johnson som befann sig i Kiev och han har också lagt fram en motion i parlamentet som uppmanar Zelenskyj till att agera i frågan.

ANNONS

Samtidigt är Roman Kostenko medveten om att soldaten brutit mot brittisk krigsrätt men menar att agerandet var moraliskt försvarbart.

– Soldatens val var korrekt om man ser det ur ett mänskligt perspektiv, säger Kostenko till The Guardian.

Huruvida den brittiske soldatens ukrainske befälhavare kan hjälpa honom återstår att se. Men än så länge står domen fast.

– Ordern att inte åka till Ukraina kan inte ha varit tydligare. Ordern var där för att skydda brittiska styrkor och staten från att bli indragen i konflikten, sade Darren Reed, generaldomare i militärtribunalen mot den brittiske soldaten.

LÄS MER:Ivan jobbar dygnet runt med förstörelsen efter Rysslands ockupation

LÄS MER:Rysk desertör: Finns de som njuter av att döda

LÄS MER:”Massmord” visade sig vara yogaklass

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS