Britt-Marie Mattsson: Ny drabbning mellan Clinton och Trump

Hillary Clinton har vinden i ryggen. Men Donald Trump har inte tillräcklig motvind för att Clinton skall känna sig säker. De andra tv-debatten är ännu en konfrontation som kan avgöra.

ANNONS
|

Alla opinionsmätningar - utom en mätning i Los Angeles Times - pekar åt samma håll. Hillary Clinton drar ifrån. Hon leder med omkring fyra procentenheter. Trenden sedan den förra debatten är att Clinton med små steg ökar sitt försprång.

Men det betyder inte att detta kommer att hålla i sig. Det finns ett antal val där kandidaten i bakvattnet gjort en generalspurt och hämtat upp motståndarens försprång. Republikanska kandidater har generellt bättre kapacitet i slutfasen än demokratiska. Ronald Reagan är det mest uppseendeväckande exemplet när han 1980 plockade upp mer är fyra procentenheter på slutet mot den sittande presidenten Jimmy Carter och överraskande vann.

ANNONS

Debatten, som genomförs natten till måndag svensk tid, är annorlunda utformad än den första då presidentkandidaterna stod i var sin talarstol och svarade på frågor från moderatorn. Formatet förhindrade dock inte kandidaterna från att angripa varandra. Donald Trump satte i system att avbryta Hillary Clintons utläggningar.

Den andra debatten genomförs som ett slags stormöte där särskilt utvalda personer får ställa frågor till kandidaterna medan moderatorn spelar en mer tillbakadragen roll. Det är ett format som passar vissa kandidater - som demokraterna Bill Clinton och Barack Obama - men som missgynnar de kandidater som inte klarar den avspända stilen. Till dem hör republikanerna George Bush den äldre och Mitt Romney. Det är i dessa sammanhang viktigt att röra sig ledigt på golvet och bara halvsitta en kortare stund på en hög barstol. Mycket sker i helfigur och det går inte att gömma sig stående bakom en talarstol eller sittande bakom ett bord.

Att inkräkta på den andra kandidatens fysiska utrymme anses opassande samtidigt som ett för långt avstånd till motståndaren kan beskrivas som ett olämpligt avståndstagande. En exakt översättning av ordet lagom finns inte på engelska, men det handlar om att agera på det sätt som - översatt från engelskan - heter ungefär rätt. Det ger inge klar vägledning.

ANNONS

Både Hillary Clinton och Donald Trump har mycket att vinna och lika mycket att förlora. Den gemensamma nämnaren för kommentatorer och tyckare är att Clinton vann - om än bara lite - mot Donald Trump i den första debatten. Clintons uppgång i opinionsmätningarna tyder också på det. Men den allmänna meningen är också att Donald Trumps vicekandidat Mike Pence vann över Hillary Clintons vice Tim Kaine för en knapp vecka sedan.

Det betyder att inget team ännu kunnat kora sig som säker debattsegrare . Nu är emellertid Clinton och Trump på egen hand . Ingen ny debatt kommer att genomföras mellan vicepresidentkandidaterna och det återstår en tredje för presidentkandidaterna..

Donald Trump har inte ändrat stil hittills. Han har tvärtom trappat upp hånfullheten mot Clinton och härmar på scen hennes stapplande steg då hon med lunginflammation i den tjugoniogradiga hettan höll på att falla då hon hjälptes in i bilen. Det är en föreställning som endast tilltalar de fanatiskt trogna och Hilllaryhatarna , som skanderade Lås in henne på republikanernas konvent. Hån är en svår konst som kan gå väldigt snett, även när professionella ståuppare tar sig an sina offer.

Hillary Clinton och Donald Trump vet att de måste koras som överlägsna vinnare för att få rejäl fart framåt i opinionsmätningarna . De har tränat intensivt men även fått hjälp att studera tidigare utfrågningar för att undvika misstag . Men det handlar dessutom om att få till den lediga stil som gör sig tv-mässigt.

ANNONS

Fördelar och nackdelar

Hillary Clinton

Plus

+ Säker och van vid formatet.

+ Knapp seger i första debatten

+ Kan hålla sig lugn.

Minus

- Kan framstå som dryg

- Skratt vid fel tillfällen

- Tröttar med detaljer

Donald Trump

Plus

+ Tycker om TV -ljuset

+ Vill ta revansch

+ Rör sig ganska fritt

Minus

- Avbryter och stör

- Kan inte hålla tråden

- Viftar med händerna

ANNONS