Brinnande fraktfartyg flyttat till säkrare plats

Under söndagen påbörjades bogseringen av det fraktfartyg som sedan i tisdags brunnit utanför Nederländernas kust. Enligt den nederländska tidningen de Gelderlander nådde fartyget sin tillfälliga destination under måndagen och flytten har varit lyckad.

ANNONS
|

Under söndagen och måndagen pågick ett långsamt och väldigt försiktigt arbete att flytta Fremantle Highway, fartyget som brunnit i snart en vecka, till en säkrare plats. Målet var en tillfällig ankringsplats 66 kilometer bort, strax norr om öarna Schiermonnikoog och Ameland utanför Nederländernas norra kust.

Bogseringen genomfördes utan några svårigheter enligt Nederländernas vattenmyndighet, Rijkswaterstaat.

Tanken är att få bort fartyget från den aktiva farleden i Nordsjön och att öarna ska ge lite mer skydd från vindarna.

En talesperson från Rijkswaterstaat har tidigare jämfört fartygets ursprungliga ankringsplats med mittremsan på en motorväg.

Planen från början var att fartyget skulle bogseras redan på lördagen. Försöket var tvunget att avbrytas då de hårda vindarna blåste röken över bogseringsbåtarna och hotade sjömännens hälsa. Under söndagen minskade röken tillräckligt för att ändå kunna genomföra arbetet på ett säkert sätt.

ANNONS

Skeppet kommer senare behöva bogseras till en hamn för att säkras och tas om hand, men det är i nuläget oklart exakt viken hamn som skulle kunna bli aktuell.

Risk för stor skada på naturreservat

Under insatsen att flytta på skeppet höll Rijkswaterstaat noga uppsikt över skeppet då det fortfarande fanns risk för att det skadas eller sjunker.

Det finns en stor oro bland miljöaktivister att skeppet ska sjunka då det befinner sig nära känsliga naturområden. Till exempel är Ameland ett världskänt fågelhabitat och är ett av de rikaste fågelområden i Västeuropa.

– Om skeppet sjunker skulle stora kvantiteter bränsle och andra miljöfarliga föroreningar från skeppets lastutrymme att extensivt förorena det känsliga ekosystemet i Nordsjön. Den unika nationalpark Vadehavet är i allvarlig fara, säger Tysklands miljöminister Steffi Lemke i ett uttalande.

De skadade ha kunnat lämna sjukhuset

Under branden dog en av sjömännen av rökrelaterade skador och flera andra skadades efter att de hoppade överbord.

– Vi assisterar den avlidne besättningsmedlemmens familj under denna svåra tid och jobbar nära med den indiska ambassaden för att kunna repatriera den döde, säger Shoei Kisen Kaisha, det japanska rederiet som äger båten, i ett uttalande på sin hemsida.

Alla sjömän ombord var från Indien. Enligt rederiet har majoriteten av besättningsmedlemmarna som vårdades på sjukhus nu kunnat lämna sjukhuset.

ANNONS

Det är ännu inte fastställt vad det var som orsakade branden, men det spekulerades tidigt i att den kunde vara kopplad till en av de nästan 500 elbilarna som fraktades ombord.

Enligt de senaste uppgifterna ska 3 783 bilar ha fraktats ombord på färjan som var på väg till Egypten.

LÄS MER:Brand på fartyg med 3 000 bilar – minst en död

LÄS MER:Han är fågelforskaren som blev internationell valrossexpert

LÄS MER:2 000 år gammalt vrak hittat

LÄS MER:Turkiskt försök att återuppliva spannmålsavtal

ANNONS