Den brittiska premiärministern Theresa May står på ett sluttande opinionsplan när hon försöker få till ett utträde ur EU. Arkivbild.
Den brittiska premiärministern Theresa May står på ett sluttande opinionsplan när hon försöker få till ett utträde ur EU. Arkivbild.

Brexitfamlande Toryparti tappar stöd

Konservativa partiet sjunker i opinionsmätningarna medan brexitprocessen fortsätter dra ut på tiden. Och i ett hypotetiskt EU-val beräknas regeringspartiet få bara drygt hälften så stort stöd som i ett inhemskt val.

ANNONS
|

Om ett nyval skulle äga rum – vilket har legat vid horisonten när premiärminister Theresa Mays brexitavtal nobbats tre gånger om i parlamentet – skulle hennes Toryparti komma tvåa bakom Labourpartiet med god marginal, enligt de senaste mätningarna.

Labourpartiet skulle få 36 procent i ett brittiskt val och Konservativa partiet 29, enligt en undersökning från institutet Opinium som publiceras av The Observer.

En sammanvägande analys i The Sunday Telegraph gör gällande att regeringspartiet skulle tappa 59 av sina 313 mandat i parlamentet, baserat på den senaste tidens mätningar.

- Vi kan inte definiera oss själva som brexitpartiet, säger David Lidington, Mays andreman i regeringen, till Reuters.

ANNONS

- Vi måste leverera resultatet av folkomröstningen... men Konservativa partiet måste förbli en bred kyrka, ett nationellt parti, och det måste tala om saker som spelar roll i folks vardagsliv; bostäder, vård, levnadsstandard.

Det blir också alltmer sannolikt att britterna tvingas gå till EU-val och i ett sådant skulle Theresa Mays parti få bara drygt hälften så stort stöd: 17 procent, enligt mätningen. Den visar att högerpopulistiska Ukip och Brexitpartiet, som bildats av den tidigare Ukip-ledaren Nigel Farage, skulle röna stora framgångar.

TT

ANNONS