Konservativa partiets Boris Johnson hoppas bli den som efterträder Theresa May på partiledarposten – och därmed med största sannolikhet blir landets nästa premiärminister.
Konservativa partiets Boris Johnson hoppas bli den som efterträder Theresa May på partiledarposten – och därmed med största sannolikhet blir landets nästa premiärminister.

Brexit: Boris Johnson satsar på 31 oktober

Boris Johnson, favorittippad att bli den brittiska premiärministern Theresa Mays efterträdare, drar igång sin personliga valkampanj med löftet att se till att Storbritannien verkligen lämnar EU den 31 oktober.

ANNONS
|

- En försening är ett nederlag, sade den omstridde politikern till sina splittrade partikamrater i Konservativa partiet när han hölls sitt kampanjtal på onsdagen.

Den 54-årige Johnson, som tidigare bland annat varit borgmästare i London och utrikesminister i Mays regering, bedyrade att han inte vill ha en avtalslös brexit.

Några olagligheter?

- Jag är inte ute efter ett avtalslöst utfall. Jag tror inte heller att vi kommer att landa där men det enda ansvarsfulla är att förbereda sig noggrant och seriöst för en avtalslös (brexit), fortsatte han.

ANNONS

Johnson, som genom åren haft en minst sagt yvig framtonig, fick också en fråga om huruvida det går att lita på honom. På det svarade han att det går alldeles utmärkt.

Någon undrade om han någonsin brutit mot lagen och hur det stod till med hans förhållande till illegala droger.– Om jag någonsin gjort något olagligt...? Jag kan inte svära på att jag aldrig har överskridit hastighetsbegränsningen på 70 miles i timmen (cirka 112 kilometer i timmen), svarade han på den första frågan medan han slingrade sig ur drogfrågan:

- Jag tror att vad flertalet förväntar sig av oss är att vi fokuserar på denna kampanj och, om jag tillåts säga det, vad vi gör för dem och för vårt underbara land.

Boris Johnson har tidigare svävat på målet när han fått frågor om narkotika.

- Jag tror att jag en gång fick kokain, men jag nyste och således kom det inte upp i min näsa. Det kan faktiskt lika gärna ha varit florsocker, sade han i ett tv-framträdande 2005 enligt BBC.

ANNONS

"Jag var 19"

I en annan intervju tre år senare ställdes han inför uppgifter om att han tagit kokain under universitetstiden.

- Det var när jag var 19, löd Johnsons korta svar då.

En av Johnsons konkurrenter om toppjobbet, miljöminister Michael Gove, berättade nyligen i en intervju med Daily Mail att han tog kokain vid flera tillfällen för 20 år sedan, då han arbetade som journalist.

TT-Reuters

Fakta: Så väljs Mays efterträdare

I slutet av juli ska Konservativa partiet avgöra vem som blir Storbritanniens nästa premiärminister efter Theresa May.

Med start den 13 juni hålls en rad omröstningar bland Konservativa partiets parlamentsledamöter, för att eliminera kandidater. Omröstningarna är slutna.

Alla kandidater med 16 röster eller färre åker ut redan i första rundan. I andra rundan ryker de kandidater som får 32 röster eller färre. Om samtliga kvarvarande kandidater får fler än 32 röster försvinner den som har minst stöd. Omröstningarna fortsätter till dess att bara två kandidater återstår.

Till sist ska Konservativa partiets omkring 160 000 medlemmar säga sitt om de två slutkandidaterna. Det är oklart hur valet ska ske, men liknande omröstningar har tidigare genomförts via post. Troligen sker detta under vecka 30.

Theresa May sitter kvar som premiärminister till dess att en ny partiledare har utsetts.

ANNONS