Brandmän från hela Europa kämpar mot enorma branden i Frankrike

Tusentals brandmän från hela Europa kämpar mot en enorm brand i Gironde i sydvästra Frankrike där hettan, vinden och torkan skapat perfekta förutsättningar för lågorna – som vattenbombas av svenska flygplan.
– Det är verkligen en svår situation. Branden som tog fart för två-tre dagar sedan har i nuläget bränt 7 400 hektar. Flera hus har brunnit ner, säger överstelöjtnant Arnaud Mendousse.

ANNONS
|

Småvägarna som leder fram till den lilla orten Hostens, söder om den franska staden Bordeaux, är kantade av svärtad skog. Förvrängda träd verkar ha gjort tappra försök att vrida sig bort från hettan och marken ryker och pyr. Här och var blossar flammorna upp när de varma vindarna blåser liv i den fnösktorra marken.

– Vi har extrema väderförhållanden just nu. Temperaturen ligger runt 40 grader, luftfuktigheten är mindre än tio procent, vilket är nästan som i öknen. Dessutom är vegetationen extremt torr, och det gäller inte bara här utan i hela Frankrike, säger Arno Mendousse, överstelöjtnant vid den franska räddningstjänsten i Gironde.

ANNONS
Arno Mendousse, överstelöjtnant vid den franska räddningstjänsten i Gironde, är tacksam för den hjälp som skickats från bland annat Sverige.
Arno Mendousse, överstelöjtnant vid den franska räddningstjänsten i Gironde, är tacksam för den hjälp som skickats från bland annat Sverige. Bild: Cecilia Bäcklund

260 bränder

Gironde är inte det enda departement som brandhärjas just nu. Runt om i landet brinner det på torsdagskvällen på fler än 20 platser.

Gironde och Bretagne har drabbats av vad som på franska kallas ”megafeu” – jättebrand.

Den extrema värmen och torkan har gjort att rekordstora arealer brunnit i Frankrike i år, över 260 bränder, enligt European forest fire information system (EFFIS). Den stora skogsbranden som startade i Landiras tidigare i juli ödelade 14 000 hektar.

I Hostens åker brandbilar och räddningsfordon snabbt mellan brandhärdar och läger. Privatpersoner kör vattentankar med traktorer och på släpkärror. Det finns ingen tid att spilla. Polisen har satt upp vägspärrar överallt för att undvika att de som inte jobbar med brandbekämpningen åker för nära den livsfarliga och oberäkneliga elden. 10 000 personer ska ha evakuerats från bränderna.

Brandman: ”Otroligt varmt”

Bland de brandmän som får möjlighet att pusta ut i grannbyn Saint-Magne ser många slitna ut. Den 40-gradiga värme tar hårt. Att jobba i full mundering kräver konstant vätskeintag, annars riskerar man att tuppa av.

Hettan, vinden och torkan har skapat perfekta förutsättningar för den enorma branden.
Hettan, vinden och torkan har skapat perfekta förutsättningar för den enorma branden. Bild: Sdis33

Marc Jouis har gjort över 20 år som deltidsbrandman. Nu är han sliten efter många timmar i tjänst.

– Vid den förra branden jobbade jag med eftersläckning och att se till så det inte blossade upp nya brandhärdar. Den här gången har jag skyddat hus från att fatta eld, så det är inte alls samma typ av arbete. Det är otroligt varmt, säger han.

ANNONS

Brandmän från hela Frankrike har rest hit för att bistå de lokala kollegorna kämpa mot den här branden, som flera beskriver som den värsta de varit med om.

Den erfarne deltidsbrandmannen Marc Jois efter att ha bekämpat elden i den redan extrema hettan.
Den erfarne deltidsbrandmannen Marc Jois efter att ha bekämpat elden i den redan extrema hettan. Bild: Cecilia Bäcklund

Svenskt flyg vattenbombar

Tyskland, Polen, Rumänien, Österrike, Grekland och Sverige har också skickat förstärkning. Under torsdagen anlände två svenska flygplan som flyger lågt över trätopparna och bombar lågorna med vatten.

Under fredagen vattenbombade svenska flyg i både Gironde och Bretagne.

– Alla bidrag som gör att vi kan bekämpa detta är väldigt välkomna, säger Arno Mendousse, som också konstaterar att det, hittills, trots allt bara är två personer som skadats lindrigt.

Lågorna bekämpas också intensivt från luften. Bland annat Sverige har bidragit med flygplan som genomför vattenbombning.
Lågorna bekämpas också intensivt från luften. Bland annat Sverige har bidragit med flygplan som genomför vattenbombning. Bild: Sdis33

Väderapparna visar att ett regnoväder ska dra in på söndag, men överstelöjtnanten vågar ännu inte tro på den typen av räddning från ovan.

– För tillfället väntar vi på att få väderleksrapporterna konfirmerade och är därför väldigt försiktiga.

ANNONS