En byggnad som attackerades i tisdags i Sudans huvudstad Khartum.
En byggnad som attackerades i tisdags i Sudans huvudstad Khartum. Bild: Marwan Ali/AP/TT

Bräckligt eldupphör förlängs i Sudan

Det tre dagar långa eldupphöret i Sudan ska förlängas i ytterligare tre dagar. Båda sidor i den blodiga konflikten uppges stå bakom eldupphöret – men tidigare under dagen har armén slagit till med luftanfall mot de paramilitära styrkorna RSF i huvudstaden Khartum.

ANNONS

Med bara en kort stund kvar av det eldupphör som inleddes vid midnatt i tisdags kom beskedet att båda sidor – den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna RSF – gått med på att förlänga eldupphöret i ytterligare tre dagar.

Förhandlingarna som ledde fram till förlängningen av eldupphöret leddes av USA och Saudiarabien.

Dödliga strider i Darfur

Eldupphöret har hittills varit ytterst bräckligt. Initiativet har förvisso dämpat striderna de senaste dagarna men rapporter om explosioner och skottlossning har hela tiden rapporterats. Senast under torsdagen uppgavs sudanesiska jaktplan ha slagit till mot RSF-paramilitärer i huvudstaden Khartum.

Dessutom har det under dagen kommit rapporter om dödliga strider och plundringar som blossat upp i provinsen Darfur.

ANNONS

Under torsdagen kom besked att den sudanesiska armén hade gått med på en förlängning av eldupphöret – först i allra sista minuten rapporterade flera medier att också RFS accepterat en förlängning.

På torsdagen uppgav Egypten att åtminstone 14 000 flyktingar från Sudan har korsat gränsen sedan den våldsamma konflikten eskalerade.

Flyktvarning från FN

– Få slut på kriget, uppmanar flyktingen Ashraf de krigande generalerna efter att ha nått Egypten.

– Det här är er egen konflikt, inte det sudanesiska folkets.

FN har varnat för att upp till 270 000 människor kan komma att fly till Sudans fattiga grannar Sydsudan och Tchad. Tusentals har också flytt till Etiopien.

Minst 512 människor har dödats och 4 193 skadats i striderna, enligt siffror från Sudans hälsodepartement, även om den verkliga dödssiffran sannolikt är mycket högre.

Bakgrund: Två generaler strider om makten

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Båda generalerna gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott sedan de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där befolkningen tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS