En man röstar i staden Banja Luka, nordväst om Bosnien-Hercegovinas huvudstad Sarajevo.
En man röstar i staden Banja Luka, nordväst om Bosnien-Hercegovinas huvudstad Sarajevo. Bild: Darko Vojinovic/AP/TT

Bosniskt val under etniska spänningar

ANNONS

Vallokalerna har öppnat i Bosnien-Hercegovina, efter en valkampanj som präglats av politiska konflikter och växande oro medan de etniska spänningarna i landet ökar.

Det har snart gått tre årtionden sedan det stora Bosnienkriget och söndagens val är det nionde som hålls i den kompromissfyllda statsbildning som tog form genom fredsavtalet 1995.

Bosnierna ska välja tre presidenter till landets roterande presidentskap – en bosniak, en bosnienserb och en bosnienkroat – samt ett gemensamt parlament.

Det hålls också val i landets två självstyrande enheter: Bosniska federationen och Serbiska republiken.

Den bosnienserbiske presidenten Milorad Dodik har under valkampanjen höjt tonläget för en separation. Samtidigt har missnöje bland bosnienkroater nästan lett till att valet ställts in.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS