EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild
EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Borrell vill se fortsatt stöd till Unrwa

ANNONS

EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att han är överens med Philippe Lazzarini, chef för FN:s flyktingorgan Unrwa, om att EU behöver fortsätta finansiera organisationens arbete, rapporterar BBC.

– Att avbryta stödet till Unrwa skulle leda till en ännu större humanitär katastrof i Gaza och det bör undvikas, säger han vid en gemensam presskonferens i Bryssel.

Borell välkomnade Unrwa:s snabba insats med att inleda en utredning och avskeda anställda som anklagas för att vara delaktiga i Hamas terrorattack den 7 oktober i fjol. Han säger att FN-organets arbete är avgörande för att stödja miljontals palestinier utanför Gaza liksom att leverera humanitärt bistånd till Gaza.

ANNONS

Efter anklagelserna om att 12 av Unrwa:s 13 000 anställda i Gaza deltog i Hamas terrorattack har flera länder, däribland Sverige, USA och Storbritannien, dragit tillbaka sitt stöd till organisationen.

Israel har också krävt att Lazzarini ska avgå, men det avvisar han under presskonferensen.

– Det har jag inga planer på, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS