Storbritanniens premiärminister i hetsig debatt i underhuset.
Storbritanniens premiärminister i hetsig debatt i underhuset. Bild: AP/TT

"Boris Johnsons språkbruk är farligt"

Det språkbruk som den brittiske premiärministern Boris Johnsons använder sig av i brexitdebatten är grovt och farligt, anser Julian King, som är Storbritanniens EU-kommissionär fram till dess den nya kommissionen tar över den 1 november.

ANNONS

Dagen efter att det hållits en – även efter det brittiska parlamentets mått – mycket högljudd och aggressiv debatt i underhuset kritiserar Julian King premiärminister Johnson i ett inlägg på Twitter.

"Grovt och farligt. Den som tror att extremt språkbruk inte eldar på våld i Europa, inklusive i Storbritannien, har inte hängt med", skriver King.

Boris Johnson får också stark kritik för att han ofta använder laddade ord som "surrender" (kapitulera) när han ilsket debatterar den lag som tvingar honom att begära förlängning av det brittiska utträdet ur EU om inte underhuset dessförinnan godkänner antingen en uppgörelse eller ett utträde utan avtal. Johnson har vidhållit att Storbritannien ska lämna unionen den 31 oktober.

ANNONS

Vrede med Jo Cox

Men för många gick Boris Johnson definitivt för långt när han i onsdagens debatt hävdade att det bästa sättet att hedra den mördade Labourparlamentarikern Jo Cox var att få brexit avklarat.

Cox, som ville att Storbritannien skulle förbli inom EU, mördades av en högerextremist i juni 2016 några dagar före folkomröstningen om brexit.

Uttalandet väckte stor vrede bland framför allt flera Labourledamöter och bland annat berättade en ledamot att hon har fått ta emot hot i ordalag som speglade Boris Johnsons retorik.

Boris Johnson svarade att han "aldrig i sitt liv hört så mycket nonsens".

Johnsons uttalande om Jo Cox chockade också hennes änkling Brendan Cox.

– Det skapar en stämning som gör att sannolikheten för våld ökar, säger han till BBC och liknar det brittiska parlamentet vid en lejonkula samtidigt som han vädjar till båda sidor att dämpa tonläget.

Även det brittiska underhusets talman John Bercow har reagerat på debattklimatet och kallar parlamentskulturen "giftig".

Letar syndabock

I Bryssel anser enskilda politiker att Johnson med vilje driver upp tonläget för att ha någon att skylla på för den situationen som Storbritannien riskerar att hamna i om landet lämnar EU utan avtal.

– Premiärminister Johnson är konfronterande och kränkande och skapar endast fiendskap. Du behöver inte vara raketforskare för att förstå att han letar efter en syndabock som ska få skulden för en avtalslös brexit, säger belgaren Philippe Lamberts, som är gruppledare i EU-parlamentets gröna partigrupp.

ANNONS

Dagen efter den hetsiga debatten dämpades tonläget något, men Johnson har inte velat be om ursäkt för sina ord. Däremot säger den brittiska premiärministern i en intervju på torsdagen med BBC att "alla måste lugna ner sig".

– Vi måste komma samman och se till att få det här gjort. Alla måste lugna ner sig. Det är endast genom att få brexit överstökat som den rådande oron kan dämpas.

ANNONS